Morgan Stanley: Korekcia trhu bola len predzvesťou toho, čo ešte príde v tomto roku

, CNBC;latimes Foto: SITA/AP;YT/bloomberg

Andrew Sheets, stratég Morgan Stanley, tvrdí, že nedávna korekcia na americkom akciovom trhu bolo len predjedlo. Hlavný chod príde neskôr.

Začiatkom tohto mesiaca sa akcie prepadli o 10 percent z ich rekordných hodnôt. Dňa 8. februára index Dow Jones, S & P 500 a Nasdaq uzavreli asi o 10 percent nižšie ako bolo ich maximum z 26. januára, pričom išlo o prvý prepad takéhoto rozsahu od roku 2016. "Veci budú ešte horšie," hovorí Sheets pre televíziu CNBC. "Naše cyklické modely naznačujú, že rozvinuté trhy zostanú v neskorých štádiách prostredia neskorého cyklu. Rast akcií, rast inflácie, sprísňovanie menovej politiky, vyššie ceny komodít a vyššia volatilita sú podľa nášho pohľadu celkom normálnym javom, ak je tento pohľad správny."

Výnosy amerických desaťročných vládnych dlhopisov vzrástli na svoje štvorročné maximá minulý týždeň, zatiaľ čo krátkodobý dvojročný výnos dosiahol najvyššiu úroveň od roku 2008. Obavy z rastúcej inflácie spolu s obavami z prísnejšej menovej politiky zo strany Federálneho rezervného fondu zvýšili sadzby a vyvinuli tlak na akcie počas korekcie.

Minulý týždeň ministerstvo práce uviedlo, že americký index spotrebiteľských cien – široko používaný inflačný ukazovateľ – vzrástol minulý mesiac o 0,5 percenta, pričom presiahol odhad agentúry Reuters (0,3 %).

"V súčasnosti sila aktuálnych údajov pôsobí ako protizávažie k obavám z inflácie. Zisky, ktoré boli doteraz oznámené, boli v USA nižšie o približne 5 %. Veci sa však zhoršujú, po 1. štvrťroku trhy budú musieť stráviť stúpajúcu jadrovú infláciu a pokles indexov nákupných manažérov, ekonomické prekvapenia a (celkom pravdepodobne) revízie príjmov," predpovedá Sheets.

"Volatilita cien akcií je prirodzená, raz väčšia a inokedy menšia. Tentoraz to bola nezvyčajná rýchlosť, s akou došlo k poklesu akcií po dlhom období pokoja, čo je pravdepodobne dôvodom, prečo investori spanikárili," hovorí investiční poradca Joshua Brown z Ritholtz Wealth Management. "Ak je niekto nervózny preto, že sa obáva, že príde o peniaze, ktoré bude potrebovať za rok alebo za dva, potom to  nie je investor. Je zrejmé, že poklesy akcií sú pri dlhodobom horizonte ideálnou príležitosťou na dokúpenie pozícií," dodáva Brown.

To, že nedávny prudký prepad na globálnych akciových trhoch nebol posledný, tvrdí aj finančná  poradenská spoločnosť Longview Economics. "Myšlienka, že je to všetko za nami vďaka jednému výpredaju, je podľa môjho názoru skôr nádej ako realita," povedal Chris Watling výkonný riaditeľ Longview Economics pre CNBC.

Watling uviedol, že analýza trhu a história ukázali, že výpredaje "majú tendenciu vyskytovať sa v troch vlnách". "Najskôr príde prvá vlna brutálneho výpredaja, tú sme mali v USA 26. januára, potom príde typická druhá vlna s dvoma rally, ktorú sme mali minulý týždeň, keď S & P dosiahol rast o 6 percent, čo je najlepšia týždenná výkonnosť od roku 2011 a následne príde tretia vlna buď na nové minimá, alebo dosiahne minimá z prvej vlny výpredaja."

Watling poznamenal, že hoci veril, že akcie sú stále v cyklickom býčom trhu, klesajúca likvidita predstavuje "nebezpečenstvo".

"Bol to najsilnejší býčí trh poháňaný likviditou. Korekcia v januári vytvára celkom nebezpečné prostredie, bol by som veľmi nervózny v strednodobom horizonte, keď trh príde o likviditu."

S Watlingom nesúhlasí Martin Gilbert, generálny riaditeľ Standard Life Aberdeen, ktorý ešte začiatkom februára vyhlásil, že nedávny pokles na akciových trhov bol len "zabudnutou a vítanou" korekciou. Nemyslí si, že by výpredaje mali pokračovať.

Podľa prieskumu Strategas Research Partners zo 16. februára, v ktorom oslovili 500 inštitucionálnych investorov, až 57 percent očakáva, že americký index S&P 500 ešte prelomí intradenné minimum 2553 dosiahnuté 9. februára. Zvyšok si naopak myslí, že trh už tohtoročné dno dosiahol po prvej desaťpercentnej korekcii od roku 2016. Posledné dve korekcie v rokoch 2015 a 2016 sa vrátili na pôvodné minimá po niekoľkých týždňoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy