V priebehu siedmich týždňov budeme mať dohodu o prechodnom období s EÚ

Británia uzavrie s Európskou úniou (EÚ) dohodu o prechodnom období po brexite v priebehu siedmich týždňov. Uviedla to premiérka Theresa Mayová v snahe zmierniť obavy, že rokovania môže trvať dlhšie.
Európska únia ponúkla Británii udržanie status quo po brexite do konca roka 2020. Obe strany sa usilujú dosiahnuť dohodu o prechodnom období do konca marca. Táto dohoda bude súčasťou konečnej zmluvy o vystúpení Británie z bloku.
Časť členov Mayovej Konzervatívnej strany však nesúhlasí s niektorými detailmi, ako je napríklad postavenie občanov EÚ počas prechodu a rozsah pôsobnosti jurisdikcie Európskeho súdneho dvora.
Veľa podnikov a bánk má obavy, že boj o podmienky prechodného obdobia by mohol spôsobiť oneskorenie alebo dokonca potopiť dohodu pár mesiacov predtým, ako Británia opustí EÚ 29. marca 2019.
„V priebehu siedmich týždňov budeme mať dohodu o prechodnom období s EÚ,“ povedala Mayová pre BBC počas návštevy v Číne.
EÚ a Británia dúfajú, že do októbra 2018 budú mať dohodu o brexite a návrh obchodnej dohody.
Niektorí predstavitelia EÚ však začali vyjadrovať znepokojenie nad tým, že Mayová im stále nepredložila svoju predstavu o obchodnej dohode, bez ktorej sa nemôže začať nová fáza rozhovorov naplánovaná na apríl.
EÚ bude totiž potrebovať niekoľko týždňov na to, aby zareagovala na britské návrhy a pripravila si vlastné. A až po tom, ako ich európski lídri schvália, sa môžu začať rokovania o obchode.
Ak sa však zmešká pôvodný marcový termín na návrhy, hrozí, že bude potrebné počkať až do nasledujúceho summitu EÚ na konci júna. Ostane tak málo času na schválenie rozsiahlej politickej deklarácie o budúcich obchodných vzťahoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy