Tri scenáre Deutsche Bank: Ako by sa mohla vyvíjať cena Bitcoinu

, Deutsche Bank;CNBC Foto: thinkstock;YT/DB

Stefan Kreuzkamp, ​​investičný riaditeľ Deutsche Bank, sa zamýšľa nad tým, na akú úroveň by sa v najbližšom období mohla dostať cena populárnej kryptomeny.

Už teraz je Bitcoin označovaný za digitálne zlato mladých. Ak by sa z neho skutočne stal uchovávateľ hodnoty, ku ktorému by investori pristupovali podobne ako ku vzácnym kovom, mohol by podľa Kreuzkampa jeho kurz vystúpiť až na 333 000 USD.

Býčí scenár
Scenár, v ktorom by sa z Bitcoinu stalo nové zlato, nie je nereálny. V jeho prospech hovorí to, že je daný konečný počet bitcoinových mincí. Aj zásoby zlata sú obmedzené, objem virtuálneho kovu, s ktorým sa obchoduje prostredníctvom rôznych finančných inštrumentov, je však výrazne vyšší ako objem fyzického zlata. Preto ak by došlo ku kolapsu finančných trhov, zostali by celému radu investorov s papierovým zlatom len oči pre plač. Bitcoinov nikdy nebude viac ako 21 miliónov, na druhej strane sa ale už objavujú aj prvé deriváty naviazané na kryptomenu.

Superbýčí scenár
Ani tristo tisíc dolárov nemusí byť konečná méta. Kreuzkamp tvrdí, že keby sa z Bitcoinu stalo oficiálne uznávané medzinárodné platidlo, mohol by jeho kurz vystúpiť až na jeden a pol milióna dolárov. Ani toto nie je len teoretická možnosť. Špekuluje sa, že by Bitcoin a ďalšie kryptomeny mohli nahradiť napríklad národné meny krajín sužovaných hyperinfláciou. Potom by už zrejme bolo len otázkou času, než by sa dnes kryptomeny, ako už oficiálne meny, rozšírili aj do zvyšku sveta.

Medvedí scenár
Bitcoin ani ďalšie kryptomeny si regulátori zatiaľ príliš nevšímajú. To sa ale časom zmení. Ruská centrálna banka sa už vlani vyjadrila, že zakáže weby ponúkajúce Bitcoin, a Južná Kórea len nedávno informovala, že zvažuje úplný zákaz obchodovania s kryptomenou. Ak by sa Bitcoin ocitol v hľadáčiku regulátorov a obchodovanie s ním začalo podliehať obmedzeniam, bol by to zrejme začiatok jeho konca. V takom prípade by nielen podľa Kreuzkampa, kurz zamieril prudko dole.

Aj veterán z Wall Street, Peter Boockvar, predpovedá čierny scenár pre budúcnosť Bitcoinu. Hoci nevie, či to bude prudký prepad, alebo pomalý a stály pokles, ale hovorí, že to príde. Boockvar, hlavný investičný analytik Bleakley Advisory Group, je presvedčený, že kryptomena predstavuje obrovskú bublinu a vzduch sa z nej už vytráca. "Keď sa niečo stane parabolickým, ako v tomto prípade, zvyčajne to skončí tam, kde táto parabola začala," povedal pre CNBC s tým, že podľa neho Bitcoin stratí oproti dnešným úrovniam 90 % svojej ceny. "Neprekvapilo by ma, keby sa v priebehu budúceho roka znížil na 1000 dolárov," dodal.

Boockvar vidí kolaps prichádzajúci v tandeme s rastom úrokových sadzieb na celom svete. Obviňuje centrálne banky za ich kriminalitu kvôli lacným peniazom, ktoré nasadili na zmiernenie následkov globálnej finančnej krízy. "Musíte si položiť otázku: ak by sme nikdy nepočuli o kvantitatívnom uvoľnení, objavili by sa kryptomeny?"

V momente, keď trh so špekuláciami praskne, sa podľa Boockvara zmení postoj investorov voči rizikovým aktívam. Burza by utrpela škody, ale všetko by bolo založené na psychológii, nie na niečom, čo je v ekonomike z podstaty zlé.

Súvisiace články

Aktuálne správy