Dôvera v českú ekonomiku sa v decembri zlepšila

Súhrnný indikátor dôvery v hospodárstve krajiny oproti novembru stúpol o 0,6 bodu na hodnotu 99,6 bodu.

Celková dôvera v českú ekonomiku v decembri posilnila. Súhrnný indikátor dôvery oproti novembru stúpol o 0,6 bodu na úroveň 99,6 bodu. Ukazovateľ dôvery podnikateľov medzimesačne vzrástol o 0,8 bodu na 97,5 bodu. Ukazovateľ nálady spotrebiteľov sa však v porovnaní s predošlým mesiacom trochu znížil, a to o 0,3 bodu na 110 bodov. Informoval o tom v stredu na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Index dôvery v priemyselnom odvetví medzimesačne stúpol o 1,2 bodu na 98,7 bodu. Podnikatelia v priemysle očakávajú v najbližších troch mesiacoch zrýchlenie tempa rastu výrobnej činnosti a takmer nemennosť zamestnanosti. Nálada v českom odvetví služieb vrátane bankového sektora sa v decembri zlepšila a index, ktorý ju odzrkadľuje, vzrástol o 0,4 bodu na 96,7 bodu. Mierne sa totiž zlepšili očakávania v oblasti vývoja celkovej ekonomickej situácie v najbližších troch mesiacoch.

Zvýšila sa aj dôvera v českom stavebníctve. Index nálady v odvetví posilnil o 2 body na 89,4 bodu. Stavebné firmy hodnotili svoju súčasnú ekonomickú situáciu lepšie ako v novembri, pričom v najbližších troch mesiacoch predpokladajú takmer nemennosť tempa rastu stavebnej činnosti a mierne zväčšenie zamestnanosti. Zhoršila sa však nálada v českom obchode. Index dôvery v sektore klesol o 1,3 bodu na 100,5 bodu. Predstavitelia obchodných firiem hodnotili svoju súčasnú celkovú ekonomickú situáciu takmer rovnako ako v novembri, ale zhoršili sa ich očakávania na najbližšie tri mesiace.

Súvisiace články

Aktuálne správy