Americké hospodárstvo v treťom štvrťroku vzrástlo o 3,2 %

Mnohí ekonómovia odhadujú, že v záverečnom kvartáli tohto roku by americký hrubý domáci produkt mohol posilniť o 3 percentá alebo aj viac.

Americká ekonomika v treťom kvartáli podľa revidovaných údajov medziročne posilnila o 3,2 percenta. Jej rast tak bol trochu slabší v porovnaní s predošlým odhadom, ktorý naznačoval, že sa zväčšila o 3,3 percenta. Revízia rastu hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny smerom nadol je výsledkom toho, že spotrebiteľské výdavky boli mierne nižšie, ako sa odhadovalo. Informovalo o tom vo štvrtok americké ministerstvo obchodu.

Rast americkej ekonomiky v treťom kvartáli o 3,2 percenta nasledoval po tom, ako sa v druhom štvrťroku zväčšila o 3,1 percenta. Prvýkrát od roku 2014 tak hospodárstvo krajiny dva štvrťroky po sebe rástlo nad úrovňou 3 percentá. Mnohí ekonómovia odhadujú, že v záverečnom kvartáli tohto roku by americký HDP mohol posilniť o 3 percentá alebo aj viac. Očakáva sa, že za celý tento rok sa hospodárstvo USA zväčší o zhruba 2,3 percenta, čo by bolo zreteľné zlepšenie oproti rastu HDP v minulom roku o 1,5 percenta.

V budúcom roku bude hospodársky rast krajiny podľa ekonómov ešte lepší, keďže ho podporí redukcia daní a silnejšia globálna ekonomika. Mark Zandi, hlavný ekonóm Moody’s Analytics prognózuje, že v roku 2018 bude rast ekonomiky USA na úrovni 2,9 percenta, čo bude odzrkadlením zníženia daní. Podľa jeho predpovede redukcia daní hospodárskemu rastu v budúcom roku pridá 0,4 percentuálneho bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy