Ten, kto si sadne na horskú dráhu, by mal mať silný žalúdok

, monevator Foto: thinkstock

Nikto si vopred nevie predstaviť, čo urobí volatilita s emóciami investorov. V prípade, že nejde všetko podľa plánu, zostáva už len veriť, že história a skúsenosti sú na vašej strane.

Po bitke je každý generál. Spätne hodnotiť investičné nástroje je jednoduché, ale zároveň aj zavádzajúce. Historické a priemerné výnosy nikdy nedokážu zachytiť výkyvy na trhu. Ak ste si kúpili akcie firmy Amazon v roku 1999 za 113 dolárov, alebo ešte lepšie, v roku 2007 za 100 dolárov, tento rok v novembri ste mali v tom prvom prípade 970 %, v druhom dokonca 1200 %. Takéto zisky vyzerajú veľmi pekne, ale netreba zabúdať ani na to, že v prvom prípade musel investor prekúsnuť prepad o takmer 94 %, v tom druhom o viac než 65 %. Asi veľa takýchto investorov nebolo.

Podobne to bolo aj v prípade spoločnosti Wal-Mart. Investor, ktorý kúpil akcie formy v septembri 1987, by po 30 rokoch mohol realizovať zisk 2330 % (vrátane dividend, ktoré neboli reinvestované). Roční výnos 11,22 % vyzerá na prvý pohľad výborne, dokonca prekonáva výkon celého trhu.

Avšak za týchto 30 rokov musel investor "prežiť" 16 mesiacov, kedy cena akcií firmy klesla o viac než 10 %, a 97 týždňov, počas ktorých došlo k poklesu o viac než 5 %. K tomu ešte musel akceptovať niekoľko ďalších období, kedy titul zaostával za výkonnosťou celého trhu. Na druhej strane si ale investor mohol užívať 26 mesiacov s výnosom cez 10 % a 121 týždňov, kedy akcie posilnili o viac než 5 %. Mnohí predalo akcie pri prepadoch, ale mnohí sa ich vzdali po raste, s cieľom "vybrať zisky", ale následne už len sledovali, ako cena naďalej utešene rastie, ale už bez ich účasti.

Akcie Wal-Martu a Amazonu sú len príkladom, pravdou zostáva, že podobné momenty, kedy za investorov rozhodujú emócie, výrazne ovplyvňujú konečné výnosy a dokážu silne znehodnotiť dobre vybudovanú investičnú stratégiu.

Nerozumné správanie sa môže mať na portfólio omnoho väčší dopad než napríklad vysoké poplatky pri nesprávne zvolenom produkte. Nejde o to, aby investor strkal hlavu do piesku a neriešil výraznejšie prepady alebo nárasty cien akcií vo svojom portfóliu. Istá dávka skepticismu je potrebná pri každom druhu investície, ale zároveň by tam mala byť aj určitá dávka viery. Bez nej môže akákoľvek správa v médiách viesť k neuváženým krokom.

Tu sú štyri hlavné oblasti, v ktorých by viera mala zohrávať dôležitú úlohu, aby investora ochránila pred zlými rozhodnutiami. A to rovnako počas dobrých aj zlých časov.

Investičná filozofia
Stanoviť si vhodný finančný plán a správne rozdelenie prostriedkov medzi jednotlivé druhy aktív tak, aby ste sa cítili komfortne, je základ. Dôležité je stanoviť si plán tak, aby počítal aj s nepriaznivým scenárom vývoja na trhu. Pokiaľ máte svoju stratégiu, ktorej veríte, je tu šanca na úspech.

Firmy
Ak patríte medzi tých, ktorí vyhľadávajú jednotlivé (podcenené) akcie, je dôležité, aby ste verili tomu, že vybraná firma sa zaoberá niečím, čo na trhu nie je bežné. Pokiaľ sa spoločnosť drží svojho biznis plánu, nemali by ste sa nechať ovplyvňovať správaním sa celého trhu a sledovať vývoj ceny akcií každý deň. Pre hodnotenie spoločnosti sú dôležité fundamenty ako dividenda, účtovná hodnota na akciu, alebo rentabilita kapitálu. Nie samotná cena akcie.

Optimizmus
Jedna z najväčších chýb je, ak máte nutkanie nechať sa ovplyvniť negatívnymi správami, hlavne ak prichádzajú v čase, keď sa trhu nedarí. Medvedie názory často vyznievajú omnoho rafinovanejšie a bystrejšie, než keď sa býci snažia hovoriť o raste. Pesimistov môže vyliečiť iba pohľad na dlhodobý historický graf indexov akciových trhov.

História
Každý dobre vie, že minulá výkonnosť nie je zárukou budúcich výnosov. Ale história ukazuje, že dostatočne dlhý investičný horizont a trpezlivosť sú cestou k solídnym výnosom. Šanca dosiahnuť pozitívny výnos po odpočítaní inflácie v ročnom investičnom horizonte je na úrovni  50 na 50. V dvadsaťročnom horizonte je šanca už omnoho vyššia. Nikto dnes nevie sľúbiť, že v budúcnosti to bude takto, alebo takto. Ale história sa zatiaľ ukazuje ako presvedčivý prísľub toho, že trpezlivosť sa na trhoch vypláca. Nezamieňajme si ju však so slepou vierou. Musí to byť skôr zdravá viera, viera s určitou dávkou skepsy a sebareflexie. Byť trpezlivý na trhoch nie je jednoduché, čo platí rovnako pre býčie, ako aj medvedie trendy, pričom skúsenosti a čas sú najlepšími učiteľmi.

Hoci apelovať na vieru sa môže zdať v investičnom prostredí trochu naivné, schopnosť udržať si nervy na uzde a zostať sústredený v dobrých i zlých časoch môže mať na investičné výsledky v skutku  pozitívny vplyv.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy