Čínska centrálna banka je presvedčená, že bitcoin zanikne

, QZ Foto: SITA/AP

Čína kedysi dominovala trhom s bitcoinmi, v krajine sa odohralo viac ako 90 % globálneho obchodovania. Ale v septembri jej centrálna banka zakázala počiatočné ponuky mincí (ICO) a zastavila obchodovanie na burzách pre miestnych zákazníkov. Pri spätnom pohľade zástupca guvernéra Čínskej ľudovej banky, verí, že Peking urobil správne rozhodnutie.

Pan Gongsheng sa na finančnom fóre v Šanghaji počas víkendu vyjadril k rastu bitcoinov, jeho slová citovali aj čínske médiá. „ Ak by sme pred niekoľkými mesiacmi nezavreli bitcoinové burzy a nezakázali ICO, keby Čína stále predstavovala viac ako 80 % svetového obchodovania s bitcoinmi, a financovania prostredníctvom ICO, čo by tu bolo dnes? Premýšľanie o tejto otázke mi naháňa strach.“

Pan pokračoval v zdieľaní názorov ekonóma Erika Picheta, profesor na Kedge Business School vo Francúzsku, hovorí o bitcoinoch ako o bubline, ktorá čaká na spľasnutie. Predpovedá, že bitcoin skončí ako veľká krádež, alebo kvôli hacknutiu blockchain technológie, ktorá stojí za kryptomenou (čo je skutočne nepravdepodobné) alebo kolektívnym zákazom zo strany vlád. „Ako nás učil Keynes, trh dokáže byť iracionálny dlhšie, ako vy dokážete zostať solventní. Je tu len jedna vec, ktorú musíte urobiť. Sedieť pri brehu rieky a uvidíte ako jeden deň vyplaví bitcoinovo telo,“ citoval Picheta Pan Gongsheng.

Čína prijala tvrdé stanovisko voči špekulatívnym investičným nástrojom. Peking sa obáva sociálneho chaosu, ktorý by vyvolali straty malých investorov na neprehľadných finančných trhoch. Nedávny príklad, kedy sa úvery poskytovali na báze peer-to-peer a regionálne komoditné burzy sú toho príkladom. Obchodovanie s bitcoinmi nie je výnimkou, ako nám ukázala čínska vláda po septembrovom zásahu.

Po zásahu vlády sa čínska burza a peňažné služby ponúkajúce peňaženky pre virtuálne meny sa presunuli do zahraničia. Miestni investori smerovali k peer-to-peer, aby mohli pokračovať vo svojich obchodoch. Hovorí sa, že Peking bude už o niekoľko mesiacov zakáže ťažbu voľne obchodovanie pre všetky kryptomen, hoci doteraz bolo len málo pravdepodobné, že orgány by mohli zájsť až tak ďaleko.

Súvisiace články

Aktuálne správy