Ropa: Ak nebude predĺžená dohoda o znížení produkcie, cena by mohla prudko klesnúť

Cena ropy od začiatku októbra vzrástla vďaka dohode o znížení produkcie, geopolitickým rizikám a pre poškodenie kanadského ropovodu o 20 percent. Očakáva sa, že krajiny združenia OPEC a Rusko vo štvrtok (30.11.) vo Viedni oznámia predĺženie dohody o znížení ťažby o šesť až deväť mesiacov. Ak by neoznámili dostatočne presvedčivú správu, cenu ropy by to poslalo prudko nadol. Tvrdí to komoditný stratég a analytik Saxo Bank Ole Hansen.


"Rekordne vysoké stávky fondov na rast ceny ropy, ktoré musia byť pravidelne kŕmené pozitívnymi novinkami na udržanie svojich pozícií, v kombinácii s príznakmi vzostupu ťažby v USA, privádza OPEC pred neľahkú úlohu. Musí priniesť výsledky bez spustenia cenovej korekcie," myslí si Hansen. Prílišným "sprísnením" trhu, podporujúcim dodatočné zvýšenie cien, by podľa neho OPEC riskoval spomalenie dopytu a zároveň by podporil ťažbu bridlicovej ropy v USA.

Hansen pripomenul, že k nárastu cien ropy prispelo aj dočasné obmedzenie dodávok zo severného Iraku po prevzatí územia v blízkosti mesta Kirkuk irackými silami. Oblasť bohatú na ropu dovtedy kontrolovali Kurdi. "Bloomberg začiatkom týždňa oznámil, že z tohto regiónu prúdi do tureckého prístavu Ceyhan priemerne 240.000 barelov ropy denne. Teraz sa však jej objem zdvojnásobil na 480.000 barelov denne," uvádza analytik.

Ropný kartel sa podľa neho obáva aj zvýšenia ťažby bridlicovej ropy v USA. V posledných troch týždňoch americkí ťažbári opätovne otvorili polovicu z 39 plošín, uzavretých v predchádzajúcich troch mesiacoch. Americká produkcia ropy dosiahla podľa týždenných odhadov rekordnú hodnotu 9,66 milióna barelov denne a prekonala predchádzajúci rekord z júna 2015, pripomína Hansen.

Vyššie ceny ropy negatívne ovplyvňujú aj inak silný výhľad rastu dopytu v roku 2018, čo majú na svedomí jej dvaja najväčší konzumenti. Čína znižuje nákupy do strategických rezerv a USA pre zdraženie znížilo spotrebu benzínu.

Hansen upozorňuje aj na to, že v posledných týždňoch začali hedžové fondy znižovať stávky na rast ťažby ropy Brent z rekordných 543 miliónov barelov. K zníženiu stávok na rast cien dochádza bez rastu špekulácií na pokles cien.

Súvisiace články

Aktuálne správy