Rýchlo sa toho zbav: Pred predajom si položte zopár dôležitých otázok

, Bloomberg Foto: SITA/AP;thinkstock

Je úplne jedno, či ste dlhodobý investor, ale alebo krátkodobý špekulant. Raz sa musíte rozhodnúť predať. Iba Warren Buffett nepredáva nikdy. Teraz však nejde o short selling alebo časovanie trhu, ale predaj časti portfólia s cieľom znížiť rizikové pozície.

Keď sa investor rozhodne predávať, mal by dokázať odpovedať na pár otázok. Niekomu pomôžu v rozhodovaní, iného možno prinútia si predaj lepšie premyslieť. Na prvý pohľad sa to môže zdať jednoduché, ale nakoniec môže potreba predať vyvolať viac otázok než odpovedí. Barry Ritholtz, zakladateľ spoločnosti Ritholtz Wealth Management, sa na niektoré z nich pokúsil odpovedať.

Čo ma vedie k tomu, aby som predal?
Najčastejšie je to nervozita z rizika, ako napríklad vývoj okolo KĽDR, ocenenie, výnosy, Trump, recesia a podobne. Investori sa riadia emóciami čo je v prípade investovania to najhoršie čo môže byť. Nepomáha ani sledovanie médií. Vždy sú to udalosti, ktoré časom ustúpia iným udalostiam, ktoré rovnako vyvolávajú strach. Ritholtz upozorňuje, že väčšina medializovaných správ je už stará a je zahrnutá v cenách aktív. Preto novinové titulky nie sú vierohodným dôvodom na základe ktorého by sme mali realizovať predaj.

Čo ak sa mýlim?
Klasická obava investorov, že po predaji sa smerovanie trhu obráti. Pre krátkodobých obchodníkov to problém nie je, horšie to však bude pre bežného investora. Základom je podľa Ritholtza uznať si  chybu a poučiť sa z nej. Pokiaľ by sa dala napraviť tak to rýchlo urobte. Takýto prístup ale vyžaduje dostatok sebareflexie, aby investor vôbec zistil, že sa mýli a kde robí chybu

Vyšlo to, ale čo ďalej?
V prípade, že sa naplní predtucha a trh po predaji klesne, vynára sa otázka, za akých podmienok sa k akciám vrátiť. Pri predpoklade, že trh klesne o 30 %, ale nakoniec stratí len 15 alebo 25 %, sa musíte rozhodnúť, čo urobíte a kedy opäť investujete. Možností je podľa Ritholtza niekoľko. Avšak pravdepodobnosť, že nakoniec predsa len zaznamenáte straty, je vždy veľká.

Mám dostatočnú disciplínu?
Podstatný je plán, ktorého sa držíte. Plán, podľa ktorého viete, kedy odísť. Ešte lepšie je mať po ruke hneď niekoľko možností pre rôzne situácie. Najväčšou výzvou zostáva svojho plánu sa držať za každých podmienok. Keď sa trh nepohybuje požadovaným smerom, je jednoduché zapochybovať o stratégii a zmeniť pravidlá. Bohužiaľ to vedie k zbytočným chybám a stratám aj u tých, ktorí dovtedy dlhodobo zarábali.

Koľko mi z výnosu vezmú poplatky?
Nejde len o pravdepodobnosť úspechu, ale aj o zdanenie pri realizácii výnosov. Je preto dobré predávať s rozvahou. Nesmiete zabúdať ani na poplatky, ktoré sú pri obchodovaní s akciami stále nezanedbateľné, hlavne ak ide o o nižšie sumy na zahraničných burzách.

Súvisiace články

Aktuálne správy