10 treníc, ktoré ovplyvňujú trhy: Mapa najväčších geopolitických rizík súčasnosti

, BlackRock

Analytici BlackRock vypichli najväčšie geopolitické riziká, ktoré by mohli výraznejšie zamávať s trhmi.

Isabelle Mateos y Lago, šéfka makroekonomických stratégov spoločnosti BlackRock, si z mapy 10 najväčších geopolitických rizík, vybrala tri, ktoré môžu mať na globálne trhy najväčší dopad.

NAFTA
Vyjednávania týkajúce sa Severoamerickej dohody o voľnom obchode (North American Free Trade Agreement) má za sebou už niekoľko kôl. Výsledok je ale stále v nedohľadne. Mexiko a Kanada odmietajú pristúpiť na návrhy USA, ktoré sú podľa nich príliš tvrdé. V niektorých menej sporných častiach dohody už síce došlo k pokroku, ale rokovania sa neblížia ani z ďaleka do cieľa. Podľa  BlackRock sa budú ťahať až do budúceho roka, hoci sa tomu chcú zainteresované strany vyhnúť. Nádej na dosiahnutie dohody klesá kvôli nekompromisnému postoju vyjednávačov USA a rétorike amerického prezidenta Trumpa. Vzhľadom k tomu, že očakávania pozitívneho výsledku sú už započítané do cien aktív na trhoch v Kanade i Mexiku, nie sú riziká zanedbateľné.

KĽDR
Severokórejský zbrojný a jadrový program je podľa BlackRock hlavnou hrozbou pre stabilitu regiónu a pre dohodu o zákaze jadrových zbraní. Hrozba ozbrojeného konfliktu sa zvyšuje vďaka provokáciám, jadrovým testom, aj ostrým verbálnym útokom. Stále pretrváva riziko akcie, ktorá bude výsledkom nedorozumenia alebo dezinterpretácie. Pravdepodobnosť vojnového konfliktu je podľa BlackRock stále nízka, aj preto, že náklady by boli na oboch stranách vysoké. Zo strany USA sa dá očakávať silnejúci "mierový nátlak" spojený so sankciami, s presadením ktorých by mala pomôcť Čína. Pokračovanie konfliktu by mohlo viesť k rastu napätia práve medzi USA a Čínou.

Čína a USA
Vzťahy USA a Číny sa môžu v najbližšom čase ochladzovať. Ale nielen kvôli Severnej Kórei. Krajiny by sa mohli dostať do takzvanej Thúkydidovej pasce. S týmto termínom prišiel profesor politických vied na Harvarde Graham Allison. Stret medzi tradičnou a novou mocnosťou, ktorý môže skončiť vojnovým konfliktom, by pre obe strany neskončil dobre. Medzi USA a Čínou raste napätie týkajúce sa obchodu a prístupu na trhy, pričom v cenách aktív tieto konflikty zatiaľ zahrnuté nie sú. V krátkodobom horizonte by napätie ešte mohlo vzrásť, a to v prípade, že čínsky prezident Si Ťin-Pching bude presadzovať nacionalistickejšiu agendu. Zhoršovanie vzťahov medzi mocnosťami by mohlo mať špecifické dôsledky pre jednotlivé sektory. Vojenský konflikt medzi USA a KĽDR by mohol mať negatívny vplyv na rizikové aktíva.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy