Nálada nemeckých spotrebiteľov sa mierne zhoršuje

Nálada nemeckých spotrebiteľov sa v novembri zrejme zhorší, ukázal prieskum poradenskej firmy GfK. Výhľadový index spotrebiteľskej dôvery GfK pre november nečakane klesol na 10,7 bodu z 10,8 bodu v októbri.

Nálada nemeckých spotrebiteľov sa v novembri zrejme zhorší, ukázal prieskum poradenskej firmy GfK.
Výhľadový index spotrebiteľskej dôvery GfK pre november nečakane klesol na 10,7 bodu z 10,8 bodu v októbri. Ekonómovia počítali so stagnáciou indexu na úrovni 10,8 bodu. Index sa mierne znížil druhý mesiac po sebe. Podľa GfK však nálada nemeckých spotrebiteľov zostáva dobrá.
Index ekonomických očakávaní, rovnako ako ochoty nakupovať, sa mierne zlepšili. Naopak, index príjmových očakávaní mierne klesol. Index ekonomických očakávaní stúpol o 10,1 bodu na 43,5 bodu. Naopak, index príjmových očakávaní padol o 4 body na 48,7 bodu.
Aj napriek miernemu zhoršeniu príjmových očakávaní zostáva nálada nemeckých spotrebiteľov v jeseni 2017 vysoká. Index ochoty nakupovať vzrástol o 2,2 bodu na 59,2 bodu.
Poradenská firma GfK tiež potvrdila svoju prognózu, ktorá počíta s tým, že súkromná spotreba v Nemecku tento rok vzrastie prinajmenšom o 1,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy