Tri akcie, ktoré sa oplatí sledovať, ak vás zaujímajú kryptomeny

, qz Foto: SITA/AP

Tri spoločnosti predávajú krompáče a lopaty na ťažbu kryptomien. Je to výrobca čipov TSMC a výrobcovia grafických kariet Nvidia a AMD. Spoločne dodávajú vybavenie potrebné pre fungovanie obrovských dátových centier, kde sa ťaží bitcoin, ether a iné kryptomeny.

TSMC je najväčší nezávislý výrobca čipov na svete. Minulý týždeň firma oznámila, že jej výnosy v treťom štvrťroku boli vyššie vďaka zariadeniam populárnym medzi ťažiarmi kryptomien. "Videli sme pokračujúci záujem z automobilového priemyslu, internetu vecí a vysoko výkonných počítačov, ktoré zahŕňajú nárast dopytu z ťažby kryptomien," vyhlásil šéf spoločnosti Mark Liu.

Bitmain, pravdepodobne najväčší výrobca „vrtných súprav“ pre ťažbu kryptomien, uzavrie zmluvu s TSMC. Nie je známe, či aj nejakí iní výrobcovia ťažobných zariadení majú zmluvu s TSMC, ale Liu uviedol, že kryptobaníci mali v minulom štvrťroku tvorili z výnosov niečo medzi 350 až 400 milióny dolárov alebo až okolo 5 % celkového predaja spoločnosti. Akcie TSMC kótované na americkom trhu vzrástli o takmer 40 %.

Dve ďalšie firmy svoje hospodárske výsledky oznámia už čoskoro. AMD, výrobca grafických kariet, uviedol, že v druhom štvrťroku zaznamenal "zvýšený dopyt" zo strany kryptobaníkov. Pri aktuálnych číslach za uplynulý kvartál sa uvidí, či tento dopyt naďalej pretrváva.

Nvidia, ktorá dominuje na trhu s grafickými kartami, oznámi príjmy za tretí štvrťrok budúci mesiac. Jej šéf Jen-Hsun Huang po zverejnení čísel za druhý štvrťrok po tom, čo videli zvýšenie výnosov zo strany zariadení slúžiacich pre kryptobaníkov, povedal, že "blockchain a kryptomeny tu budú na vždy."

Zatiaľ čo žiadna z týchto spoločností sa pri predajoch nespolieha výhradne na záujem zo strany kryptobaníkov, v sektore veria na býčí trh. Liu z TSMC poznamenal, že aj napriek regulačným zásahom budú ťažiari kryptomien aktívni. "Technológia blockchain zmení veľa platobné metodiky ako ich poznáme dnes," povedal.

Súvisiace články

Aktuálne správy