Rast čínskeho zahraničného obchodu sa v septembri zrýchlil

Septembrový export Číny stúpol o 8,1 % na 198,3 mld. USD a import posilnil o 18,7 % na 169,8 mld. USD.

Rast čínskeho zahraničného obchodu sa v septembri zrýchlil, čo sa považuje za znak odolného globálneho a domáceho spotrebiteľského dopytu. Export krajiny posilnil o 8,1 percenta na sumu 198,3 mld. USD po augustovom raste o 5,5 percenta. Čínsky dovoz sa zvýšil o 18,7 percenta na 169,8 mld. USD, čiže jeho rast sa tiež zrýchlil po augustovom zvýšení o 13,3 percenta.

Vývoj dovozu je pozitívnym ukazovateľom čínskeho dopytu napriek očakávaniam prognostikov, že ekonomický rast krajiny sa v tomto roku spomalí, keďže Peking sprísňuje kontrolu poskytovania bankových úverov v snahe obmedziť rastúcu zadlženosť. Medzinárodný menový fond predpovedá, že tempo hospodárskeho rastu Číny sa v tomto roku spomalí na úroveň 6,6 percenta z vlaňajších 6,7 percenta a v budúcom roku fond očakáva posilnenie ekonomiky o menej ako o 6,2 percenta.

Politicky citlivý prebytok zahraničného obchodu Číny s USA bol v septembri vo výške 28,1 mld. USD. Čínsky prebytok v obchode s Európskou úniou, ktorá je jej najväčším obchodným partnerom, bol na úrovni 9,2 mld. USD. Globálny prebytok čínskeho zahraničného obchodu sa však v septembri medziročne znížil o 38,6 percenta na 28,5 mld. USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy