Dokážete rozpoznať bublinu? Štyri známky toho, že sa už nafukuje

, Wealth of Common Seance Foto: SITA/AP

K bublinám na trhu dochádza asi tak v 5 % prípadov. Napriek tomu sa o nich stále hovorí. Aby sme ich dokázali rozpoznať , nepotrebujeme rôzne ukazovatele, ako skôr pohľad na ľudské správanie. Známy investor William Bernstein v tejto súvislosti hovorí o štyroch známkach, kedy na trhoch dochádza k nafúknutiu bubliny.

Všetci vôkol o tom rozprávajú
Je jedno, či ide o akcie, nehnuteľností alebo iné aktíva, ktoré sú práve v móde. Naozaj opatrní by sme mali byť vo chvíli, keď o zbohatnutí, napríklad na akciovom trhu, začnú hovoriť ľudia, ktorí nemajú absolútne žiadny prehľad o financiách.

Dokáže mi to zmeniť život
Druhou známkou existujúcej bubliny je to, že ľudia sú schopní húfne odchádzať zo svojich zamestnaní len preto, aby sa začali živiť obchodovaním s akciami alebo nákupom a predajom nehnuteľností.

Jeden proti všetkým
Ak niekto hovorí o akciách so skepsou a proti nemu sa z druhej strany zdvihne nielen nesúhlas, ale vášnivý a emocionálny odpor, ide o tretiu známku toho, že sa na trhu vytvorila bublina. V takom prípade je totiž každý, kto by na ňu poukazoval, idiotom. Hlupákom, ktorý ničomu nerozumie.

Extrémne predikcie
Pri poslednej známke bubliny Bernstein poukazuje na to, že v roku 1999 bola najpredávanejšou knihou pre investorov tá, ktorá sa volala Dow 36 000.

Bernstein na základe súčasného správania sa trhov a ľudí tvrdí, že obavy z bubliny nie sú namieste. Ak by sa ale začali napĺňať tri zo štyroch spomínaných "bublinových" podmienok, obavy by vraj začal mať. Eufória sa podľa neho na trh zatiaľ nedostavila, pretože máme ešte príliš čerstvé spomienky na posledný prepad trhu.

John Stuart Mill hovoril o tom, že semeno každého boomu je zasiate počas predošlej krízy. Tá podľa neho prináša oddĺženie a pokles cien aktív, čo na trh prinesie výnimočné investičné príležitosti. Následne dochádza k ďalšej vlne špekulácií, trhy zo seba nakoniec strasú strach z ďalšej krízy, dostaví sa optimizmus. Nakoniec ale "kapitál oslepne", zabudne na minulosť a investori sú odsúdení k tomu, aby si zopakovali lekciu histórie. Podľa Bernsteina zatiaľ kapitál slepí nie je, ale vylúčiť sa to nedá. Bernstein sa domnieva, že akcie môžu v nasledujúcich rokoch stratiť až 50 % aj bez bubliny. Inak povedané, na to, aby sa na trhu objavila panika, nie je potrebné, aby jej predchádzala eufória.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy