Spotrebiteľská inflácia v máji zrýchlila prekvapivo výraznejšie

Spotrebiteľská inflácia v máji 2017 zrýchlila prekvapivo výraznejšie. Uviedol to dnes v komentári k májovej inflácii Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.
„Dôvody rýchlejšieho májového rastu cien treba hľadať v cenách potravín, ale aj v zotavovaní sa dopytovej inflácie, ktorá reaguje na silnejúci domáci spotrebiteľský dopyt,“ spresnil.
Ceny potravín sa podľa neho v máji medzimesačne zvýšili až o 1,1 %. Časť relatívne prudkého májového zvýšenia cien potravín sa síce dá pripísať na vrub sezónnych faktorov, dynamika rastu cien potravín sa však výraznejšie zvýšila aj v medziročnom porovnaní, a to z 1,9 % na 3,5 %. Nestabilná sezóna pritom už aj v minulosti niekoľkokrát rozkývala medziročný rast cien potravín v máji a následne aj v letných mesiacoch.
Dynamicky rast cien ovocia podľa Koršňáka len čiastočne kompenzovali klesajúce ceny zeleniny. Ceny sezónnych potravín (ovocia a zeleniny) tak v úhrne v máji vzrástli o 1,8 %. Výkyv v sezónnych cenách potravín by mohol byť v nasledujúcich mesiacoch čiastočne korigovaný a najmä v prípade cien ovocia by sme mohli pozorovať výraznejší sezónny pokles ich cien počas letných mesiacov.
„Inflácia by sa mala v najbližších mesiacoch udržať na úrovni okolo 1 %. V dôsledku slabnúceho bázického efektu pri cenách pohonných látok, či prípadnej korekcie májového zvýšenia cien ovocia, by sa dynamika jej medziročného rastu mohla v júni predsa len nepatrne dočasne spomaliť. Ďalšie zrýchlenie dynamiky medziročného rastu cien je však možné očakávať už v júli, kedy vyprchá efekt minuloročného júlového zníženia cien plynu. K zrýchľovaniu inflácie by mala postupne ďalej prispievať aj dopytová inflácia pod vplyvom silnejúceho domáceho spotrebiteľského dopytu, ktorý je (a bude) výdatne dotovaný silným trhom práce,“ dodal Koršňák.
Za rastom cien potravín sú podľa ekonomického analytika Tibora Lörincza hlavne ceny citrusových plodov. „Potraviny sa stali najväčším prispievateľom k inflácii. Naopak, brzdou inflácie zostávajú ceny bývania, hlavne energií,“ doplnil Lörincz.
Zrýchlenie inflácie je podľa neho čiastočne spôsobené bázickým efektom, máj a letné mesiace roku 2016 boli mesiacmi s najvýraznejším poklesom cenovej hladiny. „Preto očakávame, že v letných mesiacoch bude inflácia na medziročnom porovnaní zrýchľovať a kulminovať okolo 1,5 %, aj keď medzimesačné rasty môžu byť relatívne nízke, v okolí 0,1 %. Priemer inflácie za rok 2017 by sa mal pohybovať tesne nad 1 %,“ poznamenal Lörincz.
Štatistický úrad (ŠÚ) SR dnes informoval, že v máji 2017 sa v porovnaní s májom 2016 spotrebiteľské ceny v SR v úhrne zvýšili o 1,1 %. Spotrebiteľské ceny sa v máji v porovnaní s aprílom v úhrne zvýšili o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy