Predbehne Praha Tokio a San Francisco? Počet prevádzok prijímajúcich Bitcoiny rastie

, econotimes.com;storyous Foto: SITA/AP;alza;storyous

Digitálna mena naberá na popularite, odráža sa to aj na jej rally v ostatných dňoch. Predajcovia cítia potenciál novej alternatívnej platobnej metódy, niektorí sa snažia vlnu zachytiť čo najskôr. Aj v Bratislave máme bankomat v ktorom si eurá môžeme zameniť za Bitcoiny.

Najväčší maloobchodný predajca v Českej republike Alza oznámil, že začal prijímať Bitcoiny ako platobnú možnosť a nainštaloval v dvoch zo svojich showroomov v Prahe a Bratislave bankomaty na Bitcoiny. Všetky obchody Alza v celej Európe, v Českej republike, na Slovensku, v Rakúsku, Nemecku a Veľkej Británii, ako aj na Alzashop.com prijímajú digitálnu menu prostredníctvom služby Bitcoinpay.

"Praha je už jednou z najdôležitejších centier Bitcoinu v Európe. Zavedenie obchodovania s kryptomenou bude zodpovedať rastúcej popularite tohto spôsobu platby a potenciálu nových technológií," uviedol Jan Sadílek, vedúci internetového marketingu spoločnosti Alza.

Oznámenie nasleduje po tom, ako ruský online predajca Ulmart oznámil, že začne prijímať Bitcoiny od 1. septembra 2017. Podľa medializovaných správ Alza plánuje v budúcnosti pridať aj iné užívateľsky prívetivé kryptomeny, ako je litecoin alebo ethereum.

Česká bitcoinová komunita totiž patrí k jednej z najaktívnejších vo svete. Podľa medzinárodnej mapy CoinMap.org, registrujúcej počet zariadení, ktoré Bitcoin prijímajú, je v Českej republike zatiaľ dvadsaťpäť gastronomických podnikov, kde je možné touto modernou virtuálnou menou platiť. V európskom ani celosvetovom meradle to paradoxne nie je málo. V Prahe ich je dokonca viac ako napríklad v Berlíne, Londýne alebo Paríži a len o niečo menej než napríklad v Tokiu či San Franciscu. Bitcoinovým platbám v českej republike určite pomôže aj gastrotechnologický start-up Storyous, jeden z najrozšírenejších inteligentných pokladničných systémov pre kaviarne a reštaurácie. Posledná aktualizácia systému  umožní všetkým podnikom, ktoré jeho pokladnice využívajú, ponúknuť zákazníkom možnosť zaplatiť útratu v Bitcoinoch. Možnosť prijímať najrozšírenejšiu svetovú virtuálnu menu a riadne ju evidovať podľa zákona o elektronickej evidencii tržieb tak získajú asi tri tisícky kaviarní, bistier a reštaurácií.

"Rozhodne neočakávame, že podniky teraz masovo začnú prijímať Bitcoiny. Na druhú strane fandíme  všetkým novým technológiám, aj keby ich doba mala ešte len prísť," tvrdí Ján Adámek, marketingový riaditeľ Storyous. "Nová funkcia pre nás bude zároveň dôležitá pri expanzii do zahraničia."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy