Rast japonskej ekonomiky v prvom štvrťroku prekonal očakávania

Hospodárstvo krajiny počas januára až marca medziročne posilnilo o 2,2 %, väčšina ekonómov nepredpokladala, že rast bude nad úrovňou 2 %.

Japonská ekonomika v prvom kvartáli medziročne vzrástla o 2,2 percenta, čím prekonala očakávania. Ekonómovia prognózovali, že v prvom štvrťroku tretie najväčšie hospodárstvo na svete výrazne posilní, a to vďaka zotaveniu exportu a spotrebiteľských výdavkov. Väčšina odhadov však nerátala s tým, že rast bude nad úrovňou 2 percentá. V záverečnom štvrťroku vlaňajška japonská ekonomika posilnila o 1,2 percenta.

Medzikvartálne sa hrubý domáci produkt krajiny počas januára až marca zväčšil o 0,5 percenta. „Japonská ekonomika je v období svojej najdlhšej expanzie trvajúcej vyše desaťročie,“ uviedol Marcel Thieliant zo spoločnosti Capital Economics. „Očakávame však jej spomalenie v druhej časti tohto roka,“ dodal. Nedávne údaje totiž naznačujú oslabenie korporátnych výdavkov na vybavenie tovární, čo by mohlo viesť k slabšiemu ekonomickému rastu v druhom kvartáli.

Súvisiace články

Aktuálne správy