Rebríček cien pollitra piva: Česi na čele, Bratislava ovládla Európu

, BI;GoEuro Foto: SITA/AP

Analytici Deutsche Bank zhromaždili údaje o cenách rôznych služieb pre svoju nedávnu správu pre klientov. Medzi nimi sú zahrnuté aj ceny piva (500 ml alebo 1 pinta) za rok 2017 v miestach, kde žijú a pracujú väčšie skupiny Nemcov.

Z údajov banky vyplýva, že pivo je najlacnejšie v Prahe, v prepočte asi 1.30 dolára, Johannesburgu, 1,70 dolára, a Lisabone, 2 doláre. Na druhej strane rebríčka, najviac za pivo zaplatia, ľudia v nórskom Osle, 9,90 dolára, Singapure, 9 dolárov a Hongkongu, 7,7 dolára. Čo sa týka USA, najdrahšie je New York City, kde pivo v priemere stojí 7,40 dolára. Na päty mu ale šliape Boston s 7,20 dolármi, píš server Bussines Insider. Bratislava sa do rebríčka nedostala.

Ak chceme vedieť, ako je na tom naše hlavné mesto v porovnaní s inými krajinami Európy, musíme sa pozrieť na iný prieskum. Bratislava bývala turistami cestujúcimi naprieč Európou tak trochu prehliadaná. Popularita slovenskej metropoly v posledných rokoch výrazne rastie aj vďaka obľúbenosti množstva minipivovarov, píše portál GoEuro. Prieskum pre Pivné cenový index 2016 zahŕňa dáta zo 70 rôznych miest z celého sveta. Ponúka porovnanie cien popredných značiek piva v danej lokalite v baroch a obchodoch, ale aj priemernú výšku ročných výdavkov, ktorú obyvatelia krajín za penivý mok utratia.Za vlaňajší rok Bratislava dokázala oproti rovnakej ankete z roku 2015, poraziť Krakov. Kyjev obhájil svoju pozíciu a je stále druhým najlacnejším mestom v Európe, čo sa cien piva týka.

Súvisiace články

Aktuálne správy