Ruský miliardár žaluje agentúru AP, kvôli správe o stykoch s Trumpovým človekom

, AP;ČTK Foto: TASR/AP

Ruský miliardár s väzbami na prezidenta Vladimira Putina Oleg Deripaska v pondelok zažaloval americkú agentúru Associated Press pre ohováranie kvôli marcovému článku o stykoch s bývalým šéfom volebnej kampane Donalda Trumpa Paulom Manafortom. Oznámila to AP.

"Hliníkový kráľ" Deripaska v žalobe na federálnom súde vo Washingtone tvrdí, že správa AP z 22. marca o jeho obchodoch s Paulom Manafortom bola nepresná a poškodila ho falošnými obvineniami z kriminálnej činnosti.

Právna zástupkyňa AP Karen Kaiserová uviedla, že agentúra si za správou stojí a bude sa energicky brániť.

AP v uvedenej správe píše, že bývalý šéf volebného štábu terajšieho amerického prezidenta Trumpa Paul Manafort pred desiatimi rokmi tajne pracoval na posilnení vplyvu ruského prezidenta Vladimira Putina v niekdajších sovietskych republikách, Európe aj v Spojených štátoch. Z dokumentov vyplýva, že Manafort pracoval pre ruského miliardára Olega Deripasku. AP vtedy poznamenala, že spomínaný materiál je očividne v rozpore s predchádzajúcimi vyhláseniami Trumpovej administratívy aj Manaforta samotného o jeho väzbách na Rusko.

Paul Manafort
Manafort zrejme už v roku 2005 vypracoval tajnú stratégiu, ktorá mala v prospech Putinovej vlády ovplyvniť politiku, obchodovanie a spravodajstvo v USA, Európe a v bývalých sovietskych republikách. Deripaska, ktorý plány dostal, na začiatku roka 2006 poskytol Manafortovi zmluvu s ročnou odmenou desať miliónov dolárov, vypovedali podľa AP svedkovia s tým, že Manafort s Deripaskom obchodovali najmenej do roku 2009.

"Sme presvedčení, že tento model môže slúžiť k značnému prospechu Putinovej vlády, ak bude využitý na tých správnych úrovniach," citovala AP Manafortov list Deripaskovi z roku 2005. Manafort v ňom ďalej uvádza, že spomínaný plán otvára veľké možnosti pre Putinovu vládu, a to nielen pre politiku v rámci Ruska, ale aj v zahraničí.

Manafort v marci AP potvrdil, že pre Deripaska v rôznych krajinách pracoval a že táto spolupráca bola nespravodlivo vyhodnotená ako súčasť kampane, ktorej cieľom bolo aktérov pošpiniť. Uviedol tiež, že súčasťou spolupráce nebolo hájenie ruských politických záujmov. AP poznamenala, že zo získaných dokumentov nie je jasné, v akom rozsahu Manafort pre Deripasku nakoniec naozaj pracoval.

FBI v súčasnosti vyšetruje Trumpov volebný tím kvôli jeho možnej tajnej koordinácii s Moskvou. Americké bezpečnostné služby tvrdia, že Ruskom riadení hackeri ovplyvnili predvolebnú kampaň s cieľom poškodiť Trumpovu súperku Hillary Clintonovú.

Trumpov hovorca Sean Spicer tvrdil, že Manafort "hral veľmi obmedzenú úlohu" v predvolebnej kampani republikánskeho kandidáta. Jeho kolegyňa Sarah Huckabeeová Sandersová v priamej reakcii na správu AP povedala, že nebude komentovať aktivity ľudí, ktorí nie sú zamestnancami Trumpovho úradu.

Po zverejnení článku AP Deripaska zakúpil inzerciu v amerických novinách, aby v inzerátoch odmietol správu ako "zlomyseľné tvrdenia a lži". Tvrdil, že nikdy neuzavrel žiadne kontrakty, aby tajne presadzoval či podporoval Putinove záujmy. Uviedol tiež, že je ochotný podstúpiť výsluch v Kongrese USA o svojich niekdajších obchodných vzťahoch s Manafortom.

Súvisiace články

Aktuálne správy