Platy z ktorých sa vám zakrúti hlava: Prečo je dobré šéfovať firme z technologického sektora

, Bloomberg Foto: SITA/AP

V roku, keď lídri z oblasti technológií opätovne obsadili vrcholné miesta medzi najlepšie platenými manažérmi v Amerike, vyčnieva možno len Goldman Sachs Group.

Skúsený poradca John S. Weinberg, ktorého otec a dedko viedli Goldman Sachs, a jeho priezvisko bolo desaťročia synonymom banky, sa dnes spája so spoločnosťou Evercore Partners Inc, pričom pri podpísaní zmluvy dostal aj odmenu vo výške 124 miliónov dolárov. To ho umiestnilo na tretie miesto v rebríčku Bloomberg Pay Index, ktorý je zameraný na najlepšie platených amerických manažérov za rok 2016.

Pripojí sa tak do exkluzívnemu klubu, ktorý je čoraz viac ovládaný šéfmi v spoločnostiach, ktoré sú, vtom lepšom prípade, staré len niekoľko desaťročí. Prekonal ho len spoluzakladateľ Jet.com Inc. Marc Lore, ktorému vlani vyplatil kompenzáciu vo výške 236,9 milióna dolárov a generálny riaditeľ spoločnosti Apple Inc. Tim Cook, Ktorý získal 150 miliónov dolárov.

1. Marc Lore, generálny riaditeľ  Wal-Mart Stores Inc., 236 896 191 USD
2. Tim Cook, generálny riaditeľ Apple Inc. 150 036 907 USD
3. John S. Weinberg, výkonný predseda Evercore Partners Inc., 123 991 055 USD

4. Sundar Pichai, generálny riaditeľ spoločnosti Google Alphabet Inc., 106 502 419 USD
5. Elon Musk, generálny riaditeľ Tesla Inc., 99 744 920 USD
6. Virginia M. Romettyová, generálna riaditeľka IBM Corp., 96 764 750 USD
7. Mitch Garber, generálny riaditeľ Caesars Acquisition Co., 91 146 468 USD
8. Philippe P. Dauman, bývalý generálny riaditeľ Viacom Inc., 87 841 249 USD
9. Leslie Moonves, generálny riaditeľ CBS Corp., 83 645 290 USD
10. Mario J. Gabelli, generálny riaditeľ Gamco Investors Inc., 75 965 266 USD

59- ročný veterán strávil 32 rokov na Wall Street, ktorého firma nadviazala vzťahy s niektorými z najväčších amerických spoločností, získal v roku 2013 22,9 milióna dolárov a má "skúsenosti ako líder investičných bankových firiem," uviedla Evercore vo svojej výročnej správe. Jeho balík príjmov za minulý rok zahŕňal 88,9 miliónov dolárov v akciách, z ktorých asi jedna tretina je viazaná na výkonnosť a možnosť získať 35 miliónov dolárov v hotovosti, ak sa splnia stanovené ciele. Niektoré z nich nahradili straty, ktoré mu nevyplatili v Goldman Sachs, keď vstúpil do spoločnosti Evercore. Takto sa dostal pred ostatných finančných velikánov, vrátane generálnych riaditeľov spoločnosti Goldman Sachs Lloyda Blankfeina a zakladateľa spoločnosti KKR & Co. Henryho Kravisa a George Robertsa.

Predstavenstvá často odklepnú veľké kapitálové dotácie vedúcim pracovníkov, ak sú ochotní sa pripojiť k spoločnosti alebo podpíšu nové pracovné zmluvy. Jasným príkladom je Weinberg, či generálny riaditeľ CBS Corp., Les Moonves, ktorý je deviaty na zozname a má podpísanú zmluvu do roku 2019. Ďalšia prax je pre odchádzajúcich vedúcich pracovníkov, niekedy dostanú odstupné a akcie. Výsledkom je, že tieto mená pravdepodobne o rok už na zozname figurovať nebudú. Príkladom je známy miliardár Patrick Soon-Shiong, ktorý v roku 2015 prijal funkciu generálneho riaditeľa firmy zaoberajúcej sa výskumom rakoviny, NantKwest Inc. a vďaka akciám, ktoré takto získal, sa dostal na vrchol rebríčka. Za rok 2016. však už bola jeho jediná odmena vo firme plat v hodnote 602 308 dolárov.

Index Bloomberg Pay zaznamenáva 200 najvýkonnejších riadiacich pracovníkov, ktorí sa objavia vo výročnej správe spoločností, ktoré predkladajú údaje americkým regulačným orgánom. Tento index zahŕňa platy, bonusy, výhody, opcie, podiely a zmeny v dôchodkoch, ktoré konkrétna osoba získala za ostatný rok. Všetky akcie sú oceňované na konci fiškálneho roka každej spoločnosti. Údaje indexu sa preto v niektorých prípadoch môžu líšiť od údajov uvedených v podaniach, v závislosti od zmien cien akcií a výplaty dividend.

Súvisiace články

Aktuálne správy