Najväčšie IPO technologickej firmy za päť rokov: Snapchat sklamal, akcie sa prepadli o pätinu

, CNBC;BBC,ČTK Foto: SITA/AP

Americká firma Snap nerastie tak ako by sa od nej očakávalo. Aplikácii snapchat rastie pomaly rad užívateľov, firme sa prehlbuje strata. Akcie firmy po zverejnení výsledkov stratili prakticky všetky zisky dosiahnuté od svojho marcového vstupu na newyorskú burzu.

Počet užívateľov Snapchatu vzrástol v prvom štvrťroku medziročne o 36 percent na 166 miliónov. A hoci to je v súlade s tým, čo analytici predpovedali, v porovnaní s minulým nárastom o 48 percent a predvlaňajším o 63 percent, to nie sú povzbudivé čísla.

Čistá strata Snap narástla zo 104,6 milióna dolárov na 2,2 miliardy kvôli nákladom spojeným s marcovým uvedením akcií firmy na newyorskú burzu, uviedol server BBC. Výnosy sa síce zvýšili o výrazných 286 percent na takmer 150 miliónov dolárov, boli ale nižšie, než trh očakával.

Summa summarum obrie straty, slabý rast a žiadne známky toho, že by firma mala tromfy v rukáve v boji proti konkurenčnému Facebooku vytvárajú u investorov sklamanie. Akcie firmy po oznámení výsledkov oslabili o viac ako pätinu a vymazali takmer všetky zisky dosiahnuté od marcového vstupu na burzu. Trhová hodnota Snap klesla asi na šesť miliárd dolárov.

Snap sa musí vysporiadať so silnejúcou konkurenciou na trhu, predovšetkým zo strany Facebooku, ktorý je jeho najväčším konkurentom a začal ponúkať podobné služby a aplikácie, najmä na svojej platforme Instagram. Facebook v apríli uviedol, že jeho aplikácia Instagram Stories, ktorá robí zhruba to isté ako snapchat, dosiahla dvesto miliónov aktívnych užívateľov denne.

Spoluzakladateľ a šéf Snapchatu Evan Spiegel však tvrdí, že sa konkurencie Facebooku neboja. "Musíte počítať s tým, že keď urobíte skvelú vec, ľudia vás budú kopírovať," citovala Spiegela BBC. Spiegel tvrdí, že automatizácia procesov pomôže spoločnosti zarobiť viac peňazí pre inzerentov. "Ľudia budú kopírovať váš produkt, ak budete vytvárať skvelé veci," povedal. "Len preto, že Yahoo má vyhľadávacie pole, ešte neznamená, že to je Google."

Generálny riaditeľ spoločnosti Evan Spiegel získal bonus 750 miliónov dolárov za prevzatie spoločnosti Snap. Podľa jeho slov sa spoločnosť počas prvého štvrťroka zamerala na zlepšenie kvality pre používateľov, najmä pre tých, ktorí majú mobilné telefóny Android.

Emisia akcií Snap bola najväčším vstupom technologickej firmy na verejný trh od debutu Facebooku v roku 2012 a najočakávanejšou emisiou od burzového vstupu Twitteri v roku 2013.

Reakcia akcií na prvé výsledky zverejnené po burzovom debute bola v prípade Snapu obdobná ako u akcií Facebooku a Twitteru. Facebook po zverejnení prvých výsledkov ako verejne obchodovanej  firmy zaznamenal pokles o 11 percent a akcie Twitteru sa prepadli o 24 percent.

Ale od začiatku marca, keď sa spoločnosť cez IPO dostala na trh, Snap čelil obrovskému tlaku, aby presvedčil Wall Street, že môže zarábať peniaze reklamou, dokonca aj v prípade, že trhu dominuje Facebook a Google. Napriek prudkej strate počas štvrťroka je spoločnosť Snap "stále v investičnom poli", povedal šéf finančnej spoločnosti Drew Vollero pre televíziu CNBC. na konferenčnom volaní s analytikmi.

Celkovo ma Facebook 1,28 miliardy aktívnych užívateľov, čo je takmer osemkrát viac ako v prípade Snapchat.

Súvisiace články

Aktuálne správy