Objem spotrebiteľských úverov v USA vzrástol v marci viac, než sa čakalo

Objem spotrebiteľských úverov v Spojených štátoch vzrástol v marci o viac než 16 miliárd USD. To na jednej strane znamená zrýchlenie rastu oproti predchádzajúcemu mesiacu a na druhej výraznejší rast, než sa očakávalo. Uviedla to tento týždeň americká centrálna banka (Fed).
Podľa Fedu sa objem spotrebiteľských úverov v USA zvýšil v marci medzimesačne o 16,4 miliardy USD (14,96 miliardy eur), zatiaľ čo v predchádzajúcom mesiaci rast predstavoval 13,8 miliardy USD. Ekonómovia predpokladali, že objem pôžičiek sa zvýši zhruba o 14 miliárd USD.
V segmente nerevolvingových úverov, kam patria napríklad študentské úvery a pôžičky na kúpu auta, sa objem úverov zvýšil v marci o 14,5 miliardy USD. Na porovnanie, vo februári sa objem týchto pôžičiek zvýšil o 12,1 miliardy USD.
Revolvingové úvery, teda najmä úvery prostredníctvom kreditných kariet, zaznamenali rast o 1,9 miliardy USD. Aj to znamená mierne vyšší rast než vo februári, keď objem týchto pôžičiek vzrástol o 1,7 miliardy USD.
Medziročne sa objem spotrebiteľských úverov zvýšil v marci o 5,2 %. Objem nerevolvingových úverov vzrástol o 6,2 %. V menšej miere sa zvýšil dopyt po revolvingových úveroch, kde rast dosiahol medziročne 2,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy