Draghi: Aj v digitálnom svete je hotovosť pre ekonomiku nevyhnutná

, ČTK Foto: TASR/AP

Viac ako tri štvrtiny platieb v eurozóne sa uskutočňujú v hotovosti, ktorá je pre ekonomiku naďalej potrebná. A to napriek rozmachu digitálnych transakcií. Pri príležitosti uvedenia novej 50-eurovej bankovky do obehu to povedal prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi.

"Aj v tejto digitálnej ére zostáva hotovosť pre našu ekonomiku nevyhnutná," uviedol Draghi. "Prieskum zameraný na využívanie hotovosti ukazuje, že viac ako tri štvrtiny všetkých platieb na predajných miestach v eurozóne sa uskutoční v hotovosti. Z hľadiska hodnoty transakcií je to o niečo viac ako polovica," dodal.

Draghiho slová by mohli zmierniť určité obavy z postupného odklonu ECB od hotovosti k iným formám platieb, poznamenala agentúra Reuters. Minuloročné rozhodnutie ECB ukončiť vydávanie bankovky s nominálnou hodnotou 500 eur popudilo niektorých predstaviteľov nemeckej centrálnej banky, podľa ktorých by tento krok mohol ľuďom obmedziť priestor na uchovávanie úspor v hotovosti. ECB svoje rozhodnutie vtedy zdôvodnila obavami zo zneužívania týchto bankoviek na nezákonné aktivity.

ECB uviedla do obehu novú bankovku s nominálnou hodnotou 50 eur, ktorá má viac bezpečnostných prvkov. Je to už štvrtá bankovka z novej série nazvanej Európa. Rovnako ako u predchádzajúcich nových bankoviek je na holograme a vodoznaku podobizeň bájnej gréckej princeznej Európy, ktorú podľa mýtu uniesol vládca bohov Zeus a ktorá dala názov celému starému kontinentu.

Súvisiace články

Aktuálne správy