Neurológ navrhol ochranné prvky: Nová 50-eurovka mala byť čistý, biely kus papiera

, AP;FT Foto: ECB;eagleman.com

Do obehu sa v utorok dostala nová päťdesiateurová bankovka. Má viac ochranných prvkov ako tá stará. Nasledovať bude aj výmena bankoviek v nominálnej hodnote 100 a 200 eur. Európska centrálna banka zároveň rozhodla, že už nedá do obehu bankovku s nominálnou hodnotou 500 eur.

Európska centrálna banka dáva do obehu novú bankovku s nominálnou hodnotou 50 eur, je to už štvrtá bankovka z novej série nazvanej Európa, napísala agentúra AP. Rovnako ako u predchádzajúcich nových bankoviek je na holograme a vodoznaku podobizeň bájnej gréckej princeznej Európy, ktorú podľa mýtu uniesol vládca bohov Zeus a ktorá dala názov celému starému kontinentu a tiež novej sérii bankoviek. Princezná sa tiež objaví ako vodoznak, ak je bankovku proti svetlu.

Na prednej strane bankovky je takzvané smaragdovozelené číslo, lesklé číslo meniace pri naklonení farbu zo smaragdovo zelenej na tmavo modrú a vytvárajúci svetelný efekt, ktorý sa pohybuje hore a dole. Na oboch krajoch prednej strany bankovky je nový druh ryhovania.

V minulých rokoch boli do obehu uvedené nové bankovky v hodnote päť, desať a 20 eur. Bankovka v hodnote 50 eur je podľa ECB najpoužívanejšou bankovkou. Predstavuje 45 percent všetkých eurobankoviek v obehu a týchto bankoviek je v obehu viac ako bankoviek v hodnote päť, desať a 20 eur dohromady. Bankovky v hodnote 20 a 50 eur sa tiež najviac falšujú.

Myšlienka použiť tvár ako ochranu proti falšovaniu pochádza od neurológov. ECB pri návrhu spolupracovala s neurológom zo Stanford University, Davidom Eaglemanom. Napriek informačným kampaniam si v ECB uvedomili, že väčšina ľudí zabúda na kontrolu pravosti papierových peňazí, ktoré dostávajú v rámci každodenných operácií. "Ako používatelia bankoviek sme prekvapivo nevšímaví," cituje Eaglemana Financial Times. "Vlády sa enormne starajú o bezpečnostné vlastnosti, ale obyvateľstvo nie…. Nemalo zmysel míňať obrovské množstvo peňazí na bezpečnostné prvky, ktoré by využívali výhradne iba bezpečnostní experti." Väčšina falzifikátov, vysvetlil, by boli odhalené iba bankovými pracovníkmi, ktorí preženú stohy bankoviek cez počítacie stroje.

Namiesto vytvorenia niekoľkých high-tech pascí, Eagleman vyzval ECB, aby sa sústredili na detaily, ktoré vníma ľudské oko. Po niekoľkých užívateľských testoch Eagleman predstavil tri odporúčané vzory. Prvým bolo využitie tváre namiesto budovy vo vodoznaku bankovky. "Ľudský mozog sa značne špecializuje na tváre, ale len málo na stavby. Vodoznaky sú všeobecne ručne kreslené, bolo preto oveľa jednoduchšie vytvoriť nedokonalú tvár, než nedokonalú budovu,"poznamenal Eagleman.

Samozrejme, že debaty sa krútili okolo toho, čo, alebo kto dokáže vhodne reprezentovať 19 krajín a 338 miliónov občanov EÚ. ECB si nakoniec zvolila mytológiu, ktorou debutovala v roku 2015 redizajnom 20 eurových bankoviek.

Ďalšie dve odporúčania Eaglemana sa stretli s menším pochopením. Navrhoval, aby eurobankovky boli všetky rovnakej veľkosti, vo všetkých nominálnych hodnotách. Eagleman argumentoval, že by to vyvolalo u užívateľov väčšiu pozornosť pri hľadaní tej správnej bankovky a zároveň by to pomohlo odhaliť viacej falzifikátov. ECB ale zavrhla jeho myšlienku, údajne by to bolo príliš nákladné zrealizovať, aby sa všetky peňažné automaty z celej Európy prekalibrovali na nové veľkosti.

Jeho posledný návrh bol najodvážnejší. Upozorňuje, že väčšina užívateľov sú zmätení z toho rušného víru farieb, preplietanej textúry, písma a ilustrácií na povrchu bankovky. Eagleman preto navrhol prázdny list bieleho papiera s hologramom uprostred. "Falšovatelia by neboli schopní zopakovať to, čo dokázala tlačiareň. A ľudia na ulici nebudú rozptyľovaní všetkými podrobnosťami, ktoré nemajú nič spoločné s bezpečnosťou," argumentoval Eagleman. Hoci ECB táto myšlienka zaujala, nakoniec ponuku odmietla, pretože tak závažná zmena by mohla spôsobiť zmätok a verejnú nespokojnosť.  "Meny majú zapôsobiť na prijímateľa kráľovskou mocou a umelecké nadaním. Zdá sa, že žiadna vláda nechce voči inej vláde vystupovať nekráľovský a neumelecky," myslí si Eagleman.

V novej sérii sa ešte pripravujú bankovky v nominálnej hodnote 100 a 200 eur. ECB zároveň rozhodla, že nedá znovu do obehu bankovku s nominálnou hodnotou 500 eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy