Po zvýšení platov: Koľko sa v skutočnosti zarába v trnavskej PSA?

, SITA;TS PSA Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Trnavská automobilka PSA Groupe Slovakia zvyšuje základné mzdy svojich zamestnancov v roku 2017 v priemere o 6,3 %. Ide o výsledok kolektívnej dohody uzavretej po päťmesačných rokovaniach medzi vedením automobilky a jej odborovou organizáciou OZ Kovo.

Automobilka sa s odbormi dohodla, že v roku 2017 ocení lojalitu zamestnancov. Tým, ktorí odpracovali viac ako 10 rokov, od februára zvýši mesačnú mzdu o pevnú čiastku 53 €. Verní zamestnanci automobilky si tak môžu, po zohľadnení nových pravidiel flexibility, mesačne prilepšiť celkovo až o 94 €.

V prípade zamestnancov, ktorí odpracovali osem až desať rokov sa pevná mesačná čiastka zvyšuje o 43 €. Ostatným a novonastupujúcim sa pevná čiastka zvýši o 33 €. Aj vylepšený sociálny program bude zvýhodňovať zamestnancov s dlhšou dobou pracovného úväzku, informuje spoločnosť v tlačovej správe.

Vďaka nadčasom dokážu zamestnanci za menej dní práce získať od 70 % do 100 % štandardného príjmu v trojzmennom týždňovom pracovnom režime.

Trnavská automobilka PSA Groupe Slovakia nemôže získať dostatok zamestnancov napriek priemernému robotníckemu platu 1390 eur. Po návšteve automobilky to povedal predseda vlády Robert Fico, podľa ktorého treba otvorene hovoriť o nedostatku pracovných síl, ale aj o tom, že nezamestnaní už nechcú pracovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy