Britská ekonomika v štvrtom kvartáli vzrástla o 0,7 %

Medzikvartálny rast hospodárstva Británie počas októbra až decembra štatistický úrad krajiny oproti predošlému odhadu revidoval nahor o 0,1 percentuálneho bodu.

Hrubý domáci produkt Veľkej Británie v záverečnom štvrťroku vlaňajška medzikvartálne posilnil o 0,7 percenta. Informoval o tom v stredu na svojej internetovej stránke britský štatistický úrad ONS, ktorý tak smerom nahor o 0,1 percentuálneho bodu revidoval svoj predošlý odhad. Za celý minulý rok však britská ekonomika podľa najnovších údajov vzrástla o 1,8 percenta, čo je v porovnaní s predbežným odhadom menej o 0,2 percentuálneho bodu.

Na vývoj ekonomiky krajiny počas októbra až decembra vplývalo pokračovanie silných výdavkov domácností, ktoré vzrástli o 0,7 percenta. Podnikateľské investície však klesli o 1 percento. Britský sektor služieb počas októbra až decembra v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom posilnil o 0,8 percenta. Výroba spracovateľského priemyslu krajiny sa zväčšila o 1,2 percenta. Produkcia segmentu elektriny, plynu, pary a klimatizovaného vzduchu sa zvýšila o 3,1 percenta, ale sektor ťažby a dobývania oslabil o 7 percent.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy