Spotrebiteľské ceny v USA v januári stúpli najviac za takmer štyri roky

Americké spotrebiteľské ceny minulý mesiac vzrástli o 0,6 %, čo bol ich najvýraznejší rast od februára 2013. Medziročne sa zvýšili o 2,5 %.

WASHINGTON 15. februára (SITA, AP) – Americké spotrebiteľské ceny sa v januári zvýšili najrýchlejším tempom za takmer štyri roky, čo podporuje argumenty, aby americký Federálny rezervný systém (Fed) v tomto roku zvýšil úrokové sadzby. Ministerstvo práce USA v stredu informovalo, že spotrebiteľské ceny v januári stúpli o 0,6 percenta, čo bol ich najvýraznejší rast od februára 2013. Takmer polovicou sa na tomto raste podieľalo zdraženie benzínu o 7,8 percenta.

Bez zahrnutia volatilných cien potravín a energií sa spotrebiteľské ceny v USA v januári zvýšili o 0,3 percenta. Medziročne januárové americké spotrebiteľské ceny celkovo stúpli o 2,5 percenta. Išlo o najvýraznejšie tempo ich medziročného rastu od marca 2012. V minulom roku spotrebiteľské ceny v USA celkovo vzrástli o 2,1 percenta po posilnení o 0,7 percenta v roku 2015.

Fed na svojom zasadaní, ktoré bolo 31. januára až 1. februára, ponechal kľúčovú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni. Centrálna banka USA vtedy uviedla, že potrebuje viac času na pozorovanie ekonomiky, ale očakáva, že úroky bude postupne zvyšovať.

 
 

Súvisiace články

Aktuálne správy