Máme najvyššiu infláciu od jesene 2013

, ČTK Foto: SITA/AP

Medziročná miera inflácie dosiahla v januári 0,7 percenta a zvýšila sa z 0,2 percenta, kde bola v decembri. Slovenská ekonomika v poslednom štvrťroku minulého roka zrýchlila rast na 0,8 percenta z tempa 0,7 percenta v treťom kvartáli.

Spotrebiteľské ceny na Slovensku rástli najrýchlejšie od septembra roku 2013. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil Štatistický úrad. Ekonómovia v priemere odhadovali, že inflácia dosiahne 0,5 percenta. Rast zaznamenali ceny vo väčšine sledovaných kategórií. Napríklad potraviny zdraželi o 1,6 percenta, čo bol najrýchlejší rast za posledné tri roky.

Slovensko zaznamenalo v rokoch 2014 až 2016 defláciu, ceny tovarov a služieb v priemere klesali. Slovenská centrálna banka v poslednej prognóze odhadla, že v tomto roku spotrebiteľské ceny vzrastú o 1,2 percenta a že tempo inflácie bude v ďalších rokoch zrýchľovať.

Tempo medziročného rastu HDP Slovenska zrýchlilo na 3,1 percenta z troch percent v treťom kvartáli. Vývoj bol lepší než odhady analytikov, ktorí očakávali medziročný rast HDP tempom 2,9 percenta. Spolu s rastom ekonomiky sa zvýšila aj zamestnanosť, v poslednom štvrťroku vlaňajška medziročne o 2,6 percenta.

Pre tento rok slovenská centrálna banka počíta s rastom HDP o 3,1 percenta. Optimistickejší výhľad prezentuje ministerstvo financií, ktoré odhaduje rast 3,3 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy