Nálada v ekonomike Nemecka sa vo februári zhoršila

Index terajšej ekonomickej situácie v krajine, ktorý zostavuje inštitút ZEW, oslabil o 0,9 bodu na 76,4 bodu a index ekonomických očakávaní klesol o 6,2 bodu na 10,4 bodu.

BRATISLAVA 14. februára (SITA) – Index ekonomickej nálady v Nemecku, ktorý zostavuje inštitút ZEW, vo februári oslabil. Index terajšej ekonomickej situácie v krajine oslabil o 0,9 bodu na 76,4 bodu a index ekonomických očakávaní klesol o 6,2 bodu na úroveň 10,4 bodu. Inštitút ZEW o tom informoval v utorok na svojej internetovej stránke. "Zhoršenie očakávaní je pravdepodobne výsledkom nedávno publikovaných nepriaznivých údajov o priemyselnej produkcii, maloobchodných tržbách a exporte," povedal  šéf inštitútu ZEW Achim Wambach. 

Politická neistota v súvislosti s brexitom, budúcou ekonomickou politikou USA a tiež s veľkým počtom nadchádzajúcich volieb v Európe podľa Wambacha ešte viac utlmila očakávania. Dodal však, že ekonomické prostredie v Nemecku sa významne nezhoršilo. Očakávania expertov na finančný trh, pokiaľ ide o ekonomický vývoj v eurozóne, sa zhoršili v podobnom rozsahu ako v prípade Nemecka. Ukazovateľ, ktorý mapuje ekonomické očakávania pre eurozónu, klesol o 6,1 bodu na 17,1 bodu. Ukazovateľ terajšej ekonomickej situácie v eurozóne sa však vo februári prvýkrát od júla 2011 dostal do pozitívneho teritória, keďže stúpol o 3,2 bodu na úroveň 2,8 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy