Produkcia v priemysle v decembri zrýchlila rast na 3 %

Za celý rok 2016 priemyselná produkcia na Slovensku medziročne stúpla o 3,3 %.

BRATISLAVA 10. februára (SITA) – Priemysel na Slovensku ukončil minulý rok decembrovým medziročným rastom produkcie o 3 %. V porovnaní v novembrom sa tak podľa údajov očistených o vplyv počtu pracovných dní dynamika produkcie v priemysle ešte zrýchlila o 0,6 percentuálneho bodu. Decembrový vývoj ovplyvnil rast v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 11,4 %, ťažbe a dobývaní o 7,7 % a v priemyselnej výrobe o 1,6 %. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov priemyselná produkcia na Slovensku v decembri oproti novembru vzrástla o 0,4 %.

Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR, na medziročnej báze v rámci priemyselnej výroby najvýznamnejšie rástla produkcia v vo výrobe dopravných prostriedkov o 4,4 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 8,5 %, výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 9,7 % a vo výrobe drevených a papierových výrobkov, tlače o 4,4 %. Celkovú produkciu naopak ovplyvnil pokles vo výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 12,2 %, výrobe strojov a zariadení inde nezaradených o 5,3 %, ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 3,1 % a vo výrobe chemikálií a chemických produktov o 6,6 %.

Za celý rok 2016 tak produkcia v priemysle na Slovensku medziročne vzrástla o 3,3 %. Z toho v priemyselnej výrobe o 3,5 % a v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 2,9 %. Na druhej strane produkcia v ťažbe a dobývaní oproti roku 2015 klesla o 3,1 %.

V priemyselnej výrobe najvyšší rast produkcie vlani štatistici zaznamenali vo výrobe dopravných prostriedkov o 7,4 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 8,3 %, výrobe elektrických zariadení o 9,9 % a vo výrobe drevených a papierových výrobkov, tlače o 4,8 %. Produkcia klesla najmä vo výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 6,6 %, výrobe chemikálií a chemických produktov o 4,1 %, výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 1,3 % a vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy