Silnejší dolár a ťažba v USA zatlačili na ceny ropy, cena Brentu klesla k 56 USD

Ceny ropy klesli o viac než 1 %, keď trhy ovplyvnil rast kurzu dolára a ťažobná aktivita v USA. Tieto faktory mali na trhy väčší vplyv než znižovanie produkcie zo strany Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a rastúce napätie medzi Washingtonom a Teheránom.
Dolár ovplyvnili obavy z možného zvýšenia politickej neistoty v Európe, kde sa v niekoľkých kľúčových ekonomikách uskutočnia tento rok voľby. V reakcii na to kurz dolára oproti košu svetových mien posilnil o 0,2 %.
Na trhy okrem toho stále pôsobia správy z minulého týždňa. Na jednej strane americké ministerstvo energetiky oznámilo rast ropných zásob v USA a navyše, koncom týždňa boli zverejnené informácie, že počet aktívnych ropných vrtov v Spojených štátoch vzrástol na najvyššiu úroveň od októbra 2015.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v apríli klesla do 18.34 h SEČ o 78 centov na 56,03 USD (52,31 eura) za barel (159 litrov). Cena americkej ľahkej ropy WTI s marcovým kontraktom zaznamenala pokles o 58 centov na 53,25 USD/barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy