Španielska ekonomika vlani prekonala odhady a vzrástla o 3,2 %

Španielska ekonomika vlani prekonala odhady a dosiahla lepší výsledok, ako experti očakávali. Väčšina odborníkov totiž predpovedala Španielsku spomalenie, ale jeho hospodárstvo si udržalo rovnaké tempo rastu ako v roku 2015, keď sa hrubý domáci produkt (HDP) zvýšil medziročne 3,2 %. Vyplýva to z predbežných údajov štatistického úradu INE.
V poslednom štvrťroku 2016 stúpol HDP Španielska v medzikvartálnom porovnaní o 0,7 %, rovnako ako v období júl-september, čo však bol pomalší rast ako v predchádzajúcich šiestich štvrťrokoch.
Podľa INE štatistiky tak ukázali, že španielske hospodárstvo v 2. polroku 2016 síce mierne spomalilo, ale menej, ako sa čakalo.
Na druhej strane, štvrtá najväčšia ekonomika eurozóny už tretí rok po sebe rástla a v priebehu tohto zotavovania získala späť 80 % z toho, čo počas krízy stratila.
Analytici s odvolaním sa na tieto výsledky predpovedajú, že tento rok sa HDP Španielska vráti na predkrízovú úroveň.
Aj minister hospodárstva Luis de Guindos odhaduje, že HDP zhruba v polovici roka 2017 dosiahne rovnakú úroveň ako v roku 2008, keď sa v Španielsku začala kríza. Najväčšiu zásluhu na tom má export. Jeho podiel na raste HDP sa totiž zvýšil z 25 % na 33 %, vďaka novým trhom aj zotavovaniu európskej ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy