Nemci kritizujú súčasnú politiku ECB, dôvod na to ale nemajú

, Natixis Foto: SITA/AP

V Nemecku silnie kritika expanzívnej monetárnej politiky ECB. Skutočne ale táto politika poškodzuje nemeckú ekonomiku, alebo ide iba o ideologický postoj Nemcov, ktorí sa stavajú proti rozsiahlej monetárnej expanzii a politike, ktorá by mohla znamenať návrat k vyššej inflácii?

Pokračovanie programu kvantitatívneho uvoľňovania môže nemeckú ekonomiku skutočne poškodzovať v prípade, keby veľmi nízke sadzby viedli k príliš vysokému dlhu či vzniku bublín na akciovom či realitnom trhu. Negatívny by bol vplyv politiky ECB samozrejme aj vtedy, keby viedla k vysokej inflácii, ktorá by znižovala kúpnu silu nemeckých domácností a zhoršovala konkurencieschopnosť korporátneho sektora.

Aj v takom prípade by sme ale mali pamätať na to, že podobná strata konkurencieschopnosti je v menových úniách bežná práve v prípade krajín, ktoré sa nachádzajú v stave plnej zamestnanosti a dosahujú vonkajšie prebytky. Vyššia inflácia by navyše v takej situácii bola odrazom rastu miezd a teda by nemalo dochádzať k abnormálnemu poklesu kúpnej sily.

Pohľad na konkrétne dáta ukazuje, že v Nemecku nepozorujeme prílišný rast zadlženia či vznik bublín na akciovom trhu alebo na trhu s bývaním. Určité obavy môže vzbudzovať len vývoj v oblasti trhu komerčných realít.

Sú v Nemecku problémom inflačné tlaky?

Nemecko sa nachádza blízko stavu plnej zamestnanosti a to sa prejavuje tým, že mzdy a jednotkové náklady práce v krajine rastú rýchlejšie než vo zvyšku eurozóny. V takejto situácii by bolo prirodzené pozorovať vyššiu infláciu než vo zvyšku eurozóny. Ako je ale zrejmé z grafu, k ničomu takému dokonca ani nedochádza. Nedochádza teda k žiadnemu výraznému zníženiu reálnych miezd. Nemecké protesty proti súčasnej politike ECB tak nemajú pevný základ v ekonomickom vývoji  ich krajiny.

Kritikou z Nemecka sa Mario Draghi na januárovom zasadnutí ECB nenechal rozrušiť. Na otázku novinárov, ako s ňou naloží, odvetil pomerne lakonicky, že Nemci musia byť trpezliví a že vývoj v Nemecku, hoci je dôležitý, nie je určujúci, pretože ECB má zodpovednosť za cenovú stabilitu v celej eurozóne. Navyše, ako dodal, plnenie inflačného cieľa musí spĺňať okrem podmienky platnosti v celej menovej únii ešte dve ďalšie podmienky:
– musí sa tak diať v strednodobom horizonte,
– trvalým a (seba) udržateľným spôsobom.
A to sa vzhľadom k totálnej absencii dopytových tlakov zatiaľ ani zďaleka nedeje. ECB tak celý tento rok bude pokračovať v nákupoch aktív a Nemci pravdepodobne zase v útokoch na centrálnu banku. Netreba sa ale čudovať, začal sa volebný rok 2017.

Súvisiace články

Aktuálne správy