EPH = Křetínský: Z holdingu sa sťahuje Patrik Tkáč aj skupina J&T

, ČTK;iDnes Foto: TASR/AP

Daniel Křetínský bol doteraz najviditeľnejšie tvárou EPH, teraz holding úplne ovládne. Po ukončení série transakcií ohlásených pondelok bude vlastniť 94 percent. Zvyšných šesť percent akcií si medzi seba rozdelí súčasný manažment.

Z EPH sa tak po rokoch sťahuje Patrik Tkáč aj skupina J&T. Doteraz Tkáč, Křetínský aj J&T držali zhruba tretinový podiel. Tkáč získa v nasledujúcich rokoch medzi 1,7 až 2,7 miliardy eur podľa toho, ako sa bude vyvíjať cena akcií EPH.

"Touto transakciou pre mňa a ostatných partnerov J&T dochádza k čiastočnej realizácii ziskov z mimoriadne úspešného projektu. Dohodnuté parametre umožnia participovať na výsledkoch EPH aj v ďalších rokoch a je spoločným záujmom všetkých, aby EPH ďalej rástlo,"vyhlásil Tkáč.

Okrem zmeny akcionárskej štruktúry EPH oznámilo aj predaj 30 percent v dôležitej spoločnosti EP Infrastructure (EPIF). Kupcom je konzorcium spoločností Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), ktoré tvoria austrálska spoločnosť Macquarie a ďalších päť investorov. EPH si v kľúčovej firme ponecháva 70 percent a teda aj manažérsku kontrolu. "Sme presvedčení, že nový minoritný akcionár bude pre EPIF prínosom aj z pohľadu kontribúcie know-how, a to nielen v oblasti financií, napríklad financovaní a ratingu, ale aj v strategickej diskusii v jednotlivých predmetoch podnikania," vyhlásil Daniel Křetínský.

EPH vyčlenila EP Infrastructure zo svojej štruktúry vlani. Pod spoločnosť spadajú najstabilnejšie regulované odvetvia, ako je doprava a skladovanie plynu, distribúcia elektriny a teplárenstvo. Vlani dosiahla tržby vo výške 3,4 miliardy eur a zisk EBITDA 1,4 miliardy eur. EP Infrastructure ovláda celkom dvanásť dcérskych spoločností v Českej republike, na Slovensku a v Maďarsku. Okrem majoritného podielu v Pražskej teplárenskej a v maďarských teplárňach Budapesti Erőmű do nej okrem iného patrí aj podiely holdingu v spoločnosti Eustream, kde ako manažér pôsobí bývalý premiér Mirek Topolánek či spoločnosti Nafta, ktorá prevádzkuje zásobníky plynu s objemom 2,74 miliardy metrov kubických.

Pôvodne chcel holding časť akcií EPIF ponúknuť na burze v Londýne a Prahe, zo zámeru však čoskoro vycúval. Podľa agentúry Reuters Macquarie ponúkol viac peňazí, než koľko by spoločnosť získala prostredníctvom burzy. Strany hodnotu transakcie nezverejnili, podľa odhadov analytikov sa cena EP Infrastructure pred ponukou kmeňových akcií pohybovala medzi 5 až 7 miliardami eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy