Nečakaná potreba výpomoci od daňovníkov: Najskôr to boli talianske banky, teraz už aj portugalské

, zerohedge Foto: SITA/AP

Naposledy to bolo 30. decembra, keď veritelia portugalskej Novo Banco dostali veľmi nepríjemný darček na rozlúčku s rokom 2015. Dlhopisy banky sa stali zo dňa na deň bezcenné.

Pripomíname, že Novo Banco je považovaná za "zdravú" banku, ktorá povstala z popola Banco Espirito Santo, ktorú musel štát ratovať  v auguste roku 2014. Hlavnou myšlienkou bolo predať Novo Banco a zaplatiť náklady na sanáciu. Proces aukcie sa nakoniec ocitol uprostred turbulencií na čínskych trhoch, aspoň dvaja z potenciálnych záujemcov boli Číňania. Zároveň prevládala neistota o tom, či táto "dobrá" banka v skutočnosti potrebuje viac kapitálu, vzhľadom k zvýšenej hladine nesplácaných úverov vo svojich účtovných knihách.

Vlani v novembri  ECB vyhlásila, že Novo potrebuje navýšiť čerstvý kapitál, ktorý banka spočiatku získa z predaja aktív v hodnote okolo  1,4 miliardy eur. Neprešiel ani mesiac a Portugalská centrálna banka to jednoducho vzdala. Dňa 29. decembra, banka oznámila, že prevedie 2 miliardy eur späť do Banco Espirito Santo, ktorá je rovnako ako mnohé stavby duchov v Číne, odsúdená na deštrukciu. Inými slovami, Novo Banco chce zaplátať dieru o veľkosti  1,4 miliardy eur nesplatnými dlhopismi za 2 miliardy eur.

O šesť mesiacov neskôr sa šíria o Novo Banco ešte horšie správy.  Podľa Financial Times majú  portugalské banky nedostatok kapitálu, zlé úvery a musia sa pripraviť na ťažké straty z dosiaľ neúspešných pokusov Lisabonu banku Novo Banco predať.

Odhady hovoria o sume na účtenke, ktorú financuje fond na riešenie problémov, presne ten, ktorý už Novo Banco v roku 2014 pomohol, v rozmedzí od 2,9 do 3,9 miliardy eur. Niektorí bankári dokonca pochybujú, že by inštitúcia dokázala pritiahnuť nejaké prijateľné ponuky, čo by viedlo k možnému rozpadu alebo likvidácii. Možno.

Alebo tu budeme mať prvý prípad "zlej banky". Ale to by bolo prekvapujúce, vzhľadom na Taliansko, ktoré sa opäť chystá zachraňovať svoj bankový sektor, už po niekoľkýkrát. Podľa Financial Times by predaj Novo Banco patril ku kritickým rozhodnutiam, ktoré budú už čoskoro určovať budúcu podobu  portugalského bankovníctva. Stačí sa pozrieť na problémy, na ktoré upozorňuje Medzinárodný menový fond v spojitosti u so situáciou talianskych veriteľov. Označuje ich za potenciálne riziko pre globálny rast.

Nie je to len tragický duch Nova Banco, ktorý prenasleduje Portugalsko, a zvyšok Európy. Lisabon spolu s únijnými inštitúciami sa pustili do náročných rokovaní  v rámci plánovania rekapitalizácie štátom vlastnenej Caixa Geral de Depósitos, čo je najväčšia banka v Portugalsku. Kapitálové potreby jej odhadli na 2 – 5 miliárd eur. Vedenie centrálnej banky Portugalska, aj "anti-úsporná" vláda, volajú po "systémových riešeniach". Znamená to vysporiadať sa s viac než 30 miliárd euro v nedobytných pohľadávok a problémových aktívach, čím sa len zvýrazňuje potreba verejnej výpomoci.

Ale je toho viac.

V nedávnej správe, Barclays odhaduje, že portugalskí veritelia by na vyriešenie systémovej bankovej krízy potrebovali 7,5 miliardy eur. Kapitál by sa nalial pod "prísnym dohľadom trhu".

Inými slovami, rovnako ako Taliansko, ktoré "nečakane potrebuje 50 miliárd eur pre  spustenie výpomoci," zrazu sa zdá, že aj Portugalsko potrebuje 7,5 miliardy eur pre štart výpomoci.

Financial Times k tomu dodáva: "investori sa obávajú, že kapitálové potreby bánk by mohli aj naďalej predstavovať záťaž pre verejné financie sužovanej krajiny, ktorá už čelí potenciálnym sankciám zo strany EÚ za nesplnenie cieľového deficitu."

V skutočnosti, súdiac podľa historických precedensov, "strach" nie je správne slovo pre to, čo investori cítia, pokiaľ ide o výpomoc zo strany daňovníkov.

"Niektoré banky potrebujú veľkú kapitálovú injekciu," povedal Antonio Garcia Pascual, hlavný európsky ekonóm Barclays. "To znamená, že všetky podstatné straty z predaja Novo Banco môžu skončiť e v rukách daňových poplatníkov, schopnosť portugalských bánk absorbovať  ich je  obmedzený."

Medzitým Eduardo Sklad da Cunha, odchádzajúci generálny riaditeľ Novo Banco, už pripravuje pôdu pre scenár súdneho dňa, kedy jeho banka nedostane finančné prostriedky od daňových poplatníkov. Už varovala pred veľkými stratami z predaja, a prirovnáva situáciu k Millennium BCP, ktorej akcie v tomto roku klesli o viac ako 60 percent a ktorá má trhovú hodnotu len niečo málo cez miliardu eur.

"Portugalsko musí byť realistické pokiaľ ide o Novo Banco. BCP sa obchoduje za pomer cena / účtovná hodnota, čo je okolo 0,4. U južných európskych bánk všeobecne je tento pomer na úrovni 0,5," uviedol lisabonský bankový analytik.

Inými slovami, zatiaľ čo Taliansko je stredobodom debát, či má alebo nemá mať dostatok odvahy, aby požiadalo Nemecko o toľko potrebnú 50 miliardovú finančnú výpomoc, malé Portugalsko môže v tomto procese uvoľniť novú, a možno už poslednú vlnu záchrany z vrecák daňových poplatníkov v celej Európe. 

Súvisiace články

Aktuálne správy