Eustream rokoval s Gazpromom o dosahoch Nord Stream 2

Gazprom ubezpečil slovenského prepravcu zemného plynu, že slovenská, ako aj česká prepravná sieť, bude dlhodobo využívaná aj v prípade vybudovania plynovodu Nord Stream 2.

Ruský plynárenský gigant Gazprom sľúbil slovenskému prepravcovi zemného plynu, spoločnosti Eustream, že slovenský plynovod bude využívaný na dodávky plynu do Európy aj v prípade realizácie projektu Nord Stream 2. „Rokovali sme s predstaviteľmi Gazpromu o potenciálnych dosahoch projektu Nord Stream 2 na toky zemného plynu cez centrálny koridor a strednú Európu. Vítame ubezpečenie zo strany Gazpromu, že slovenská, ako aj česká prepravná sieť, bude dlhodobo využívaná aj v prípade vybudovania plynovodu Nord Stream 2,“ informoval hovorca Eustreamu Pavol Kubík. Vstupný bod z Ukrajiny na Slovensko by tak mal ostať zachovaný v plnej funkčnosti aj v prípade realizovania projektu Nord Stream 2.

Rusi už v súčasnosti dodávajú do Nemecka plyn prostredníctvom plynovodu Nord Stream. Gazprom však už vytvoril konzorcium so spoločnosťami E.ON, BASF/Wintershall, OMV, ENGIE a Royal Dutch Shell s cieľom vybudovať plynovod Nord Stream 2, ktorý by umožnil Rusku do roku 2019 úplne obísť Ukrajinu a tým aj Slovensko. Práve koncom roka 2019 sa končí platnosť rusko-ukrajinskej zmluvy o preprave plynu cez Ukrajinu do západnej Európy. Trasa Nord Stream 2 by kapacitu plynovodu zdvojnásobila na 110 miliárd kubických metrov ročne. Proti plynovodu pravidelne vystupujú aj najvyšší predstavitelia SR – premiér, predstavitelia vlády, ale aj prezident.

Súvisiace články

Aktuálne správy