MMF vylepšil prognózu rastu talianskej ekonomiky

Medzinárodný menový fond očakáva, že ekonomika krajiny v tomto roku posilní o 1,1 %, predošlá predpoveď rátala s rastom o 1 %.

Medzinárodný menový fond (MMF) mierne vylepšil prognózu rastu talianskeho hospodárstva, ale upozornil, že tretia najväčšia ekonomika eurozóny stále čelí rizikám. MMF v pondelok uviedol, že teraz očakáva, že hospodárstvo krajiny v roku 2016 posilní o 1,1 % a v rokoch 2017 a 2018 bude rásť tempom 1,25 % ročne. Predošlá prognóza fondu rátala s tým, že talianske hospodárstvo sa v tomto roku zväčší o 1 %.
Za rizikové faktory talianskej ekonomiky MMF označil volatilitu na finančných trhoch, možný odchod Veľkej Británie z Európskej únie, rast počtu utečencov a spomalenie globálneho obchodu. Vylepšením predikcie rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Talianska v tomto roku sa predpoveď MMF dostala do súladu s prognózou talianskeho štatistického úradu. Ten očakáva, že rast bude trochu slabší ako vládou prognózované zväčšenie o 1,2 %.

Taliansko v minulom roku dosiahlo hospodársky rast na úrovni 0,8 %. Rok 2015 tak bol po troch rokoch recesie rokom prvého posilnenia talianskeho HDP. Terajší trend rastu však naznačuje, že ekonomika krajiny sa vráti na úroveň z roku 2007 až v polovici 20. rokov tohto storočia, uviedol MMF.

Súvisiace články

Aktuálne správy