Číňania vlani zdvojnásobili investície do austrálskych nehnuteľností

Číňania rozhodne nestrácajú apetít, čo sa týka skupovania domov v Austrálii. Obyvatelia ázijskej krajiny vlani opäť zdvojnásobili investície do austrálskych rezidenčných aj komerčných nehnuteľností, už druhý rok po sebe, skonštatovala agentúra Bloomberg.
Presnejšie, Číňania za 12 mesiacov do konca júna 2015, teda vo finančnom roku 2014/15, zvýšili investície do austrálskych obytných a komerčných nehnuteľností na 24,3 miliardy austrálskych dolárov (16,59 miliardy eur) z 12,4 miliardy AUD v predchádzajúcom roku 2013/14 a z 5,9 miliardy AUD v období 2012/2013. Vyplýva to z výročnej správy o zahraničných investíciách v Austrálii.
A separátny prieskum spoločnosti KPMG a Univerzity v Sydney ukázal, že všetci čínski investori chcú zvýšiť objem investícií v Austrálii.
Trh s nehnuteľnosťami sa pritom teší mimoriadnemu záujmu Číňanov, ktorí vlani predbehli aj Američanov a stali najväčšími zahraničnými investormi v Austrálii.
Skupovanie nehnuteľností cudzincami však ženie ich ceny nahor, Konkrétne, ceny domov vo veľkých austrálskych mestách za uplynulých sedem rokov stúpli o takmer 55 %. Prispel k tomu však aj pokles úrokov z hypoték.
Rastúci záujem cudzincov o domy v Austrálii však zároveň vyvoláva obavy, že vytlačia z trhu miestnych, pre ktorých sa nehnuteľnosti stanú cenovo nedostupnými. To prinútilo vládu, aby zaviedla prísnejšie kontroly investícií do realít.
Aj Čína v januári zaviedla opatrenia, ktoré by mali spomaliť odlev kapitálu z krajiny po devalvácii jej meny jüan.
Celkový objem zahraničných investícií v Austrálii sa vo finančnom roku 2014/15 zvýšil na 194,6 miliardy AUD zo 167,4 miliardy AUD v roku 2013/14. Z toho zhruba pätinu, teda 20 %, predstavovali investície v objeme do 50 miliónov AUD a drvivá väčšina z nich smerovala do nehnuteľností.

Súvisiace články

Aktuálne správy