Výroky slávnych investorov: Panika na trhu? Musíte mať na to žalúdok

, fidelity Foto: TASR;SITA;YT/Josiah Fordahl

Investovanie do cenných papierov si vyžaduje v rovnakej miere silné analytické schopnosti, racionálne a vecné uvažovanie, dlhodobý investičný horizont a trpezlivosť. Veľké mozgy trhovej histórie sa zhodli, že panike na trhoch treba odolať.

Sir John Templeton
Prvé pravidlo investovania znie: Kupuj nízko a predávaj vysoko. Mnoho ľudí sa však bojí kupovať nízko kvôli strachu z toho, že akcie budú ďalej strácať. Potom sa možno spýtať, kedy že je ten pravý čas na nákupy za nízke ceny? Keď panuje najväčší pesimizmus. Býčie trhy sa rodia z pesimizmu, rastú zo skepticizmu, zrejú z optimizmu a umierajú na eufóriu.

Warren Buffett
Za radostný kompromis platíte veľmi vysokú cenu. Investorov nezničí ekonomika, investori sa zničia sami. Neistota je vlastne priateľom investora kupujúceho dlhodobé hodnoty. Ak nedokážete sledovať, ako vaše akcie strácajú polovicu hodnoty, bez toho aby ste spanikárili, nemali by ste obchodovať na burze.

Peter Lynch
Každý má mozgovú kapacitu na to, aby dokázal zarobiť na akciách, ale nie každý na to má žalúdok. Ak máte tendenciu v panike všetko predať, mali by ste sa vyhnúť akciám a podielovým fondom. Ľudia prišli o viac peňazí tým, že sa pokúšali očakávať korekcie a chrániť sa pred nimi, než pri korekciách samotných.

Nassim Nicholas Taleb
Keď sa investor zameria na krátkodobé investície, sleduje variabilitu portfólia, nie výnosy. Inými slovami, je oklamaný náhodnosťou.


 

Seth Klarman
Akciový trh je príbeh cyklov a ľudského správania sa, ktoré môže za prehnané reakcie v oboch smeroch.

Benjamin Graham
Z krátkodobého hľadiska je trh hlasovací stroj, z dlhodobého hľadiska je to váha.

George Soros
Ak vás investovanie baví, pravdepodobne nezarábate. Dobré investovanie je nudné.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy