Britský maloobchod v októbri medzimesačne klesol o 0,6 %

Ekonómovia predpokladali, že októbrové tržby maloobchodu krajiny medzimesačne klesnú o 0,5 % po septembrovom raste o 1,7 %

Britské maloobchodné tržby v októbri po silnom septembrovom raste oslabili viac, ako sa očakávalo. Poškodil ich najvýraznejší pokles predaja potravín od mája 2014. Informoval o tom vo štvrtok britský štatistický úrad ONS. Októbrové tržby britského maloobchodu oproti septembru oslabili o 0,6 % po septembrovom posilnení o 1,7 %. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpokladali, že medzimesačne sa tržby maloobchodu krajiny v októbri zmenšia o 0,5 %.

Hoci medzimesačné oslabenie britského maloobchodu bolo mierne výraznejšie, ako sa očakávalo, spotrebitelia v krajine zostávajú optimistickí, keďže ožil rast miezd a úroky sú na rekordnom minime. Trh pritom predpokladá, že úroky sa nezvýšia skôr ako v závere budúceho roka alebo dokonca až v roku 2017. Oproti rovnakému mesiacu vlaňajška sa októbrové tržby britského maloobchodu zväčšili o 3,8 % po septembrovom medziročnom raste o 6,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy