Investovanie do podielového fondu je investíciou dlhodobou

 Rovnako, ako môže investícia rásť, môže dôjsť aj k jej poklesu. Investovanie do podielového fondu je investíciou dlhodobou a vo väčšine prípadov prináša vyššie zhodnotenie. Daňou za vyššie zhodnotenie je však vyššia miera rizika.

Ako hodnotiť fondy

Otvorené podielové fondy si nachádzajú čoraz väčšie množstvo priaznivcov. Ako ale vybrať ten najlepší? Na svete existuje viac ako 50 000 fondov. Vznikajú stále nové a každý z nich je iný. Rôzne fondy investujú na rôznych trhoch a do rôznych investičných nástrojov a preto sa z podstaty musí líšiť aj ich výkonnosť a riziko, pri ktorom túto výkonnosť dosahujú. Rozdielov je skutočne mnoho a preto nie je možné fondy posudzovať podľa jednej šablóny. K tomu, aby si investor dokázal vybrať vhodný fond, je potrebné poznať viac informácií ako len percentuálnu výkonnosť za uplynulý rok. Výber vhodného fondu sa skladá z dvoch hlavných krokov – kvantitatívnej a následne kvalitatívnej analýzy. Pomocou kvantitatívnych metód (hodnotenie výkonnosti, rizikovosti a ďalších faktorov) zúžime počet fondov na niekoľko desiatok, ktoré sú na investíciu vhodné. Analýza kvalitatívnych faktorov (veľkosť fondu, renomé správcu, osobnosť portfólio manažéra atď.) vedie k výberu konkrétnych fondov.



KVANTITATÍVNA ANALÝZA


Výkonnosť fondu (Total Return)

Výkonnosť fondu za určité obdobie (mesiac, rok, od vzniku fondu) je vyjadrená nárastom (alebo poklesom) hodnoty kurzu jedného podielu a prípadným vyplateným či reinvestovaným dividendovým výnosom. Ak existuje fond dlhšie obdobie, jeho výkonnosť v posledných rokoch je dôležitejšia ako výkonnosť v časovo vzdialenejšom období. Pri porovnávaní výkonnosti je preto nutné zistiť, či nedošlo k výmene osoby portfólio manažéra, inak by investor porovnával nekonzistentné čísla.

Dôležité je analyzovať výkonnosť za obdobie, ktoré zodpovedá správnemu investičnému horizontu. Je chybou stanoviť vhodnosť investície do akciového fondu na základe výkonnosti za jeden rok. V takomto prípade má omnoho väčšiu vypovedaciu schopnosť výkonnosť za obdobie piatich či desiatich rokov. Naopak, pri fondoch peňažného trhu je postačujúcim aj obdobie šiestich mesiacov. Ak existuje fond dlhšie ako tri roky, je vhodné vypočítať jeho priemernú výkonnosť za rok, tzv. anualizovanú výkonnosť. Ak za päť rokov činnosti fond dosiahne výkonnosť 100 percent, jeho priemerná ročná výkonnosť bude 14,9 percenta. Pozor však na riziko!

Riziko a volatilita

Ak investor zistí, že fond zarobil za päť rokov priemerne 14,9 percenta ročne, mal by sa zaujímať o šancu, akú má fond na rovnaký zisk aj v budúcnosti. Pretože fondy nie sú garantovanou formou uloženia peňazí, pohybuje sa investor na poli pravdepodobnosti. Historická výkonnosť totiž nič nehovorí o výkonnosti budúcej. Jediné, čo môžeme z historickej výkonnosti zistiť je to, či sa fondu darí prekonať jeho benchmark a konkurenciu (relatívna výkonnosť). Analýzou rizika a volatility môžeme zistiť mantinely, v ktorých sa bude ďalšie zhodnocovane fondu s určitou pravdepodobnosťou pohybovať. Volatilita meria kolísavosť okolo priemernej výkonnosti za určité obdobie. Počíta sa pomocou smerodajnej odchýlky. Napríklad, ak je výkonnosť fondu 13 percent p. a. a volatilita 5 percent p. a., je na 84 percent pravdepodobné, že ďalší rok ukončí fond so ziskom v rozpätí od +8 až +18 percent. Ak chce mať investor istotu 99 percent, potom môže očakávať výnosnosť tohto fondu niekde v rozpätí +1 až +24 percent. Je zrejmé, že väčšine z nás by vyhovovala vysoká výnosovosť a veľmi malé rozpätie neistoty. Realita je však iná a kupovať podielové listy len na základe výkonnosti fondov v minulom období sa môže vypomstiť. Perpetuum mobile totiž neexistuje. Obvykle platí, že akciové fondy majú väčšiu volatilitu ako dlhopisové a tie zase väčšiu ako fondy peňažného trhu. Posledné menované sú z hľadiska rizika porovnateľné s bankovými vkladmi (nie sú však chránené fondom na ochranu vkladov).

Pomerové ukazovat…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy