Zrušenie halierov nás prinúti zaokrúhľovať

BRATISLAVA – Desať- a dvadsaťhalierniky by sme mali používať už iba tento a budúci mesiac. Poslanci včera schválili zákon o cenách, ktorý upraví po ich vyradení zaokrúhľovanie. Národnej banke teda už nič nebráni v tom, aby dve najmenšie mince ku koncu roka zrušila.

Zmenený zákon o cenách má zabezpečiť, aby sa po zmiznutí 10- a 20-haliernikov nezdvihli všetky ceny na celú korunu alebo päťdesiat halierov. Zaokrúhľovať sa má až celková suma nákupu, plateného v hotovosti – a to matematicky nahor aj nadol na najbližších 50 halierov alebo celú korunu.

Čím vyššia bude celková suma, tým menej môže zákazník aj obchodník zarobiť či prerobiť: iné je zaokrúhliť napríklad sumu 8,80 na 9,00 Sk, ako 598,80 na 599,00 Sk.

Národná banka vyhlášku o zrušení mincí ešte nevydala. „Ak sa nevyskytne nečakaná komplikácia, posledným dňom platnosti týchto mincí bude 31. december. Zatiaľ sa všetko vyvíja tak, že tomu nič nestojí v ceste a náš zámer ostáva nezmenený,“ povedal hovorca centrálnej banky Igor Barát.

Konečné slovo by malo padnúť tento mesiac: „Predpokladáme, že účinnosť vyhlášky by mala byť k 15. decembru, to znamená schváliť ju s legislatívym predstihom, aby mohla do nadobudnutia účinnosti vyjsť v Zbierke zákonov,“ dodal Barát. „Takže je veľmi pravdepodobne do konca novembra, čiže ten mesačný predstih by tam mohol byť.“

Podľa Národnej banky aj ekonómov zrušenie mincí vôbec nezvýši dramaticky ceny – iba o jednu desatina percenta za celý rok. Obchodníci tvrdia, že vyradenie haliernikov na zvýšenie vlastných ziskov neplánujú využiť. „Ubezpečujem, že to nebude viesť k zvyšovaniu cien,“ vyhlásil šéf obchodného reťazca Coop Jednota Adrián Ďurček. „Naše ceny nezaokrúhľujú zákony, ale konkurencia.“

Obchodník si myslí, že vhodnejšie by bolo zaokrúhliť každú položku zvlášť. „Takto sa budeme dostávať do konfliktu so zákazníkom,“ tvrdí Ďurček. „Na regáli bude uvedená iná cena, ako bude platiť pri pokladni.“ Zároveň však uznáva, že „všetci teraz používame 9,90 ako zázračnú cenu. Od desiatich korún to má oveľa ďalej ako desať halierov,“ upozornil na psychologický efekt „baťovskej“ ceny Ďurček.

Už teraz sa musia ceny zaokrúhľovať pri vážených tovaroch, kde je cena určená na kilogramy, no ob…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy