Sberbank Slovensko očakáva nižší zisk

Dôvodom poklesu vlaňajšieho zisku sú odpisy týkajúce sa korporátnych obchodov

Sberbank Slovensko očakáva, že rok 2014 skončí v čiernych číslach. „Považujeme to za úspech, keďže ešte aj v roku 2014 sme museli riešiť korporátne obchody uzatvorené v minulosti, kvôli ktorým počítame s odpismi vo výške 14 mil. eur. Oproti roku 2013 bude zisk nižší, najmä z tohto dôvodu,“ povedala pre agentúru SITA hovorkyňa Sberbank Slovensko Ľubomíra Chmelová. Deväťmesačný zisk v roku 2014 poklesol o 31,9 % na 1 mil. eur.

V roku 2014 banka napriek externým vplyvom pokračovala v nastavenej stratégii rastu. „V prvej polovici roka sa nám podaril významný korporátny obchod – úver pre Slovenské elektrárne. Na jeseň sme prelomili hranicu 100 tisíc retailových klientov. Rástlo aj naše úverové portfólio. V novembri medziročne stúpol objem poskytnutých úverov v retaili o takmer 30 %,“ pokračovala Chmelová.

Aj v roku 2015 počíta banka s rastom. „Keďže v roku 2014 sme výrazne rástli v objeme poskytnutých hypoték, v roku 2015 sa zameriame na nárast v oblasti spotrebných úverov a v segmente mikropodnikateľov,“ skonštatovala Chmelová. Súvisieť s tým bude podľa nej aj očakávaný nárast počtu nových klientov.

Sberbank Slovensko bola do Obchodného registra SR zapísaná koncom augusta 1991. Do konca októbra 2007 pôsobila na trhu ešte ako Ľudová banka, potom zmenila názov na Volksbank Slovensko, keď sa jej hlavným akcionárom stala rakúska spoločnosť Volksbank International. Proces zmeny väčšinového akcionára Volksbank International sa uskutočňoval počas celej druhej polovice roka 2011. Zavŕšil sa 15. februára 2012, keď sa 100-percentným akcionárom Volksbank International stala ruská banka Sberbank. Obchodné meno a značku banka na Slovensku zmenila 15. februára 2013.

Súvisiace články

Aktuálne správy