Devízové úvery môže Maďarsko konvertovať pri trhovom kurze

Konverziu devízových úverov maďarských domácností na forintové pôžičky pri trhovom kurze "nemožno vylúčiť", tvrdí minister hospodárstva Mihály Varga

Maďarská vláda pripúšťa, že pri plánovanej konverzii úverov domácností v zahraničných menách na forintové pôžičky uplatní trhový kurz. Uviedol to v pondelok večer minister hospodárstva Mihály Varga. Obyvateľov s devízovými úvermi nemožno zvýhodňovať na úkor ľudí, ktorí sa zadlžili v domácej mene, pričom najvyšší súd krajiny konštatoval, že dlžníci musia znášať kurzové riziká, povedal minister pre televíznu stanicu HirTV. Konverziu úverov pri trhovom kurze tak „nemožno vylúčiť“, dodal Varga.

Úvery domácností v zahraničných menách sa podľa skorších plánov maďarskej vlády majú konvertovať na pôžičky vo forintoch v prvom kvartáli alebo prvom polroku budúceho roka. Ak by sa maďarské domácnosti zbavili hypotekárnych úverov v zahraničných menách, zmenšilo by to citlivosť Maďarska voči šokom na zahraničných trhoch a mohlo by to podporiť domáci dopyt. Mohlo by to však znamenať ďalšie straty pre maďarské banky, ak sa konverzia urobí pri kurze, ktorý nezodpovedá situácii na devízovom trhu.

(1 EUR = 308,64 HUF)

Súvisiace články

Aktuálne správy