EIB poskytne Slovensku úver 120 miliónov eur na pomoc poľnohospodárom

Ministerstvo financií (MF) SR dnes podpísalo s Európskou investičnou bankou (EIB) dohodu, na základe ktorej banka poskytne Slovensku úver v hodnote 120 miliónov eur na financovanie projektov v poľnohospodárstve a lesníctve.

Ministerstvo financií (MF) SR dnes podpísalo s Európskou investičnou bankou (EIB) dohodu, na základe ktorej banka poskytne Slovensku úver v hodnote 120 miliónov eur na financovanie projektov v poľnohospodárstve a lesníctve.

Úver na projekty v rámci Programu rozvoja vidieka SR pre roky 2007 až 2013 predstavuje z pohľadu štátu možnosť získať nízko úročené zdroje s dlhšou lehotou splatnosti. Tento úver možno čerpať do novembra 2015. Cieľom projektov má byť zvýšenie kvality poľnohospodárskej infraštruktúry na slovenskom vidieku, zalesňovanie aj lepšia ochrana lesov. "Som rád, že aj vďaka tejto dohode budú môcť byť financované poľnohospodárske a lesnícke projekty. Teší ma, že sme pre EIB spoľahlivým partnerom, o čom svedčia aj nízke úrokové sadzby, ale i fakt, že pri čerpaní prostriedkov nemusíme platiť žiadne poplatky," uviedol v stanovisku pre médiá minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Z týchto dôvodov je podľa neho možné očakávať aj pozitívny vplyv na rozpočet verejnej správy.

Podľa viceprezidenta EIB Lászlóa Baranyaya pôžička bude pre Slovensko prínosná z hľadiska zlepšovania zdravia lesného ekosystému. "Z finančných prostriedkov EIB sa po prvýkrát budú financovať lesnícke projekty na Slovensku, kde lesy zaberajúce 40 % územia zohrávajú dôležitú úlohu," skonštatoval na dnešnom stretnutí s novinármi v Bratislave Baranyay. Pôžička je určená na obnovu, lepšie obhospodarovanie a ochranu viac ako 50.000 hektárov lesov, ktoré boli zničené v dôsledku dažďov, škodcov a požiarov. Najmenej dvetisíc poľnohospodárskych podnikov si prostredníctvom projektu zlepší svoju environmentálnu výkonnosť, a to tak, že obmedzia znečisťovanie povrchových a podzemných vôd hospodárskymi zvieratami a zvýšia výrobu energie z obnoviteľných zdrojov, najmä z bioplynu a biomasy.

Od roku 1993 poskytla Európska investičná banka Slovenskej republike úvery v sume približne štyri miliardy eur. Medzi najväčšie projekty spolufinancované bankou patria výstavba mosta Apollo cez rieku Dunaj v Bratislave, výstavba nových častí diaľnic a rýchlostných ciest, ako aj modernizácia malých častí existujúcich ciest, výstavba a modernizácia železničných tratí a sietí.

V roku 2013 EIB podporovala aj rozvoj malých a stredných podnikov a to prostredníctvom sprostredkovaných pôžičiek. Vlani EIB podpísala 11 zmlúv o poskytnutí sprostredkovaných pôžičiek v celkovej sume 453 miliónov eur so slovenskými bankami a lízingovými spoločnosťami, ktoré využívajú finančné zdroje z EIB práve na podporu projektov malých a stredných podnikov. Ako uviedol Baranyay, pre banku bude aj naďalej kľúčovou činnosťou financovanie projektov, ktoré prispejú k rastu zamestnanosti a k hospodárskemu pokroku v jednotlivých krajinách Európskej únie.

Súvisiace články

Aktuálne správy