Málo platíte, naštval sa spevák Radiohead a stiahol svoje piesne zo Spotify

, e15;lad Foto:SITA

Spevák skupiny Radiohead Thom Yorke ostro napadol obchodný model spoločnosti Spotify, ktorá umožňuje počúvať hudbu na internete. Yorkeovi vadí, že firma Spotify za prenájom hudby platí začínajúcim umelcom málo.

"Nenechajte sa pomýliť. Všetci tí noví umelci, ktorých na Spotify objavíte, za počúvanie hudby žiadne peniaze nedostanú. Peniaze budú putovať len k majiteľom akcií Spotify," napísal Yorke na Twitteri a potom z databázy firmy Spotify demonštratívne stiahol niektoré svoje albumy.

Ku známemu spevákovi sa potom na pridal známy producent Nigel Godry, ktorý rovnako tvrdí, že obchodný model Spotify je "zlý pre hudbu". "Začínajúci umelci v tomto obchodnom modeli dostanú veľké guľové," napísal Godry na Twitteri.

Spotify ponúka prehrávanie hudby pomocou živých streamov. Obmedzené množstvo skladieb je zadarmo, neobmedzený počúvanie potom poslucháča vyjde na poplatok 5 až 10 libier za mesiac. Rad umelcov sa sťažuje, že pri umiestnení skladieb na Spotify si prídu na výrazne menej peňazí, než keby ich vydali na CD alebo ich ponúkli k online predaju. Poplatky za jedno prehratie na Spotify sú totiž veľmi nízke,  jedno prehranie má hodnotu v priemere 0,4 pencie. Keď si skladbu umiestnenú na Spotify vypočuje milión ľudí, umelec zarobí 3800 libier. Väčšina piesní sa ale prehrá oveľa menej krát a u neznámych, začínajúcich kapiel to platí dvojnásobne.

Firma Spotify sa útokom Godriche a Yorkea bráni. Tvrdí, že jej model má naopak pozitívny vplyv na umelcov a tvorbu novej hudby. "Umelcom sme už vyplatili pol miliardy dolárov a do konca roka to bude 1 miliarda. Veľká časť týchto peňazí ide na podporu nových talentov a tvorbu skvelej hudby," píše sa v tlačovom vyhlásení.

Boj o nový model financovania hudby

Godry ale napadá celkový princíp Spotify. "V súčasnosti prebieha boj o to, ako bude vyzerať nový model fungovania a tento bude extrémne hodnotný," argumentuje Godry. "Streaming dobre funguje pre hudbu z katalógu. Ale rozhodne nepodporuje novú hudbu," dodal. Hudobný producenti by podľa neho mali byť odvážni, a ak firma nezmení svoj model, mali by odísť. "Bez hudby tieto firmy nemajú žiadnu moc," uviedol.

Spor medzi Godrichem a Yorkom na jednej strane a Spotify na strane druhej odráža zložitú situáciu v hudobnom priemysle, ktorý sa v ére nelegálneho sťahovania na internete snaží nájsť spôsob, akým hudbu spoplatniť.

Godry a Yorke zo Spotify stiahli niekoľko albumov svojich vedľajších projektov, najslávnejšia hudba skupiny Radiohead však na stránkach služby zostane. Ide teda skôr o symbolické gesto. Hlas Goldricha, ktorý okrem Radiohead produkoval interpretov ako Beck, The Strokes, Pavement, Travis, alebo Air, má v hudobnej brandži veľké slovo. K iniciatíve sa medzitým pripájajú ďalší umelci, napríklad britský hudobník vystupujúci pod menom Four Tet. Na nízke príjmy za hranie svojich skladieb na Spotify sa sťažujú aj iní umelci. Kým v rádiách dostanú za prehratie svojich piesní stovky dolárov, za rádovo vyšší počet vypočutí na Spotify ich dostanú len desiatky.

Súvisiace články

Aktuálne správy