Die Presse: Slovensko, tigrí štát, priťahuje investorov

Viedeň/Bratislava 30. júla (TASR) – Rakúsky denník Die Presse informuje o raste investícii na Slovensku a zlepšovaní tempa jeho hospodárskeho rastu. Cituje vyjadrenie amerického veľvyslanca v Bratislave Ronalda Weisera, ktorý americkým podnikateľom v lete povedal, že „najlepšou krajinou pre investorov v Európe je Slovensko“.

Die Presse cituje aj rakúskeho obchodného delegáta na Slovensku Konstantina Bekosa, ktorý uviedol, že na rozdiel od 90. rokov motorom slovenského hospodárskeho rastu nie je osobná spotreba a štátne investície, ale „investície, ktoré uskutočňuje medzinárodný trh“.

Denník však pripomína aj bariéry, ktoré má Slovensko v ďalšom rýchlom raste svojej ekonomiky. V prvom rade sú to nedostatky v infraštruktúre, najmä cestnej.

Uvádza tiež vyjadrenie guvernéra Národnej banky Slovenska Mariána Juska o vstupe do eurozóny. Pred časom zdôraznil, že pre krajinu nebude najdôležitejší samotný dátum vstupu do Európskej menovej únie, ale významnejší bude zosúladený vstup so susednými krajinami V4. Zaostávanie v porovnaní so susedmi sa Slovensku už takmer osudovo nevyplatilo, lebo ho zahraniční investori v 90. rokoch obchádzali.

Súvisiace články

Aktuálne správy