Polročný zisk Slovenskej sporiteľne medziročne vzrástol o 86,3 % na 975,6 mil.Sk

Bratislava 29. júla (TASR) – Slovenská sporiteľňa (SLSP), a.s., Bratislava, bilancovala za 1. polrok 2003 neauditovaný zisk podľa slovenských účtovných štandardov (SAS) 975,6 milióna Sk, čo znamená medziročný nárast o 86,3 %.

„Pozitívny hospodársky výsledok bol dosiahnutý predovšetkým v oblasti neúrokových výnosov,“ uviedla hovorkyňa SLSP Eva Forraiová-Güttlerová.

Prevádzkový zisk banky vzrástol približne o 63 % na 2,078 miliardy Sk. Hlavný vplyv na jeho zvýšenie mala predovšetkým zmena metodiky účtovania v oblasti derivátových operácií s cudzou menou, ktoré sa od 1. januára 2003 účtujú v trhových hodnotách, ako aj započítavanie podielu na zisku z podielových cenných papierov a vkladov v ekvivalencii.

Bilančná suma SLSP medziročne klesla o 4,7 % na 205,6 miliardy Sk. Úvery poskytnuté klientom vzrástli v porovnaní s rovnakým obdobím vlani o 32,2 % na 38,2 miliardy Sk k 30. júnu 2003. Najväčšiu dynamiku rastu objemu úverov poskytnutých obyvateľstvu zaznamenali hypotekárne úvery, ktoré banka za 1. polrok poskytla v objeme 2,2 miliardy Sk. Významný rast zaznamenali aj spotrebné úvery, keď ich objem medziročne vzrástol o 203 % na 2,7 miliardy Sk. Úvery poskytnuté podnikateľom a verejnému sektoru sa medziročne zvýšili o 12,8 %.

Vklady klientov vykázala SLSP k ultimu júna na úrovni 174,6 miliardy Sk, čo je v porovnaní s minulým rokom nárast o 1,2 %. Počtom klientov 2,3 milióna Sk je SLSP najväčšou komerčnou bankou na Slovensku, pričom jej distribučnú sieť tvorí 339 obchodných miest.

Čisté úrokové výnosy banky zaznamenali medziročný nárast o 16,8 % a dosiahli objem 4,24 miliardy Sk. „Pokles úrokových výnosov z cenných papierov v súvislosti s vývojom úrokových sadzieb na medzibankovom trhu bol kompenzovaný precenením majetkových účastí SLSP v jej dcérskych spoločnostiach,“ konštatovala hovorkyňa SLSP.

Medziročný nárast čistých neúrokových výnosov o viac ako 69 % je predovšetkým výsledkom pozitívneho vývoja v oblasti poskytovania úverov klientom a krížového predaja produktov dcérskych spoločností SLSP prostredníctvom pobočkovej siete banky.

Prevádzkové náklady SLSP ku koncu júna 2003 dosiahli 3,76 miliardy Sk. „Vyššie prevádzkové náklady za prvých 6 mesiacov tohto roku sú ovplyvnené v prevažnej miere odpismi hmotného a nehmotného majetku, ktoré boli v porovnateľnom období vlani čiastočne kompenzované rozpustením rezerv,“ vysvetlila E. Forraiová-Güttlerová.

Koeficient kapitálovej primeranosti ku koncu 1. polroka 2003 dosiahol 24,2 %, čo predstavuje nárast o 3,2 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Slovenská sporiteľňa hodnotí svoje výsledky predovšetkým podľa medzinárodných štandardov pre finančné výkazníctvo (IFRS), pričom konsolidované výsledky podľa IFRS za 1. polrok 2003 zverejní 20. augusta.

Súvisiace články

Aktuálne správy