Národná banka Slovenska navrhuje zrušiť sedemdňové hlásenia o likvidite bánk

Bratislava 29. júla (TASR) – Národná banka Slovenska (NBS) plánuje upraviť počet hlásení o likvidite a počet hlásení o aktívach a pasívach bánk a pobočiek zahraničných bánk, ktoré sa predkladajú Bankovému dohľadu NBS.

Banková rada (BR) NBS dnes vzala na vedomie opatrenie centrálnej banky, ktoré ponecháva mesačné hlásenia a navrhuje zrušiť sedemdňové hlásenia o likvidite bánk a hlásenia o aktívach a pasívach. Predkladaný návrh zároveň zlaďuje termín predkladania hlásení o ukazovateľoch likvidity s termínom predkladania ostatných hlásení obozretného podnikania. Návrh tiež upravuje definíciu dátumu finančného vyrovnania s ohľadom na zvyklosti pri obchodovaní s cennými papiermi.

BR NBS na svojom rokovaní tiež prerokovala Správu o poplatkovej politike bánk vo vzťahu k zníženiu poplatkov v medzibankovom platobnom systéme SIPS. Konštatovala, že napriek tomu, že NBS, ktorá prevádzkuje medzibankový platobný systém SIPS od 1. januára 2003, výšku poplatkov za vykonávanie prevodov medzi jednotlivými účastníkmi podstatne znížila. Komerčné banky a pobočky zahraničných bánk vo vzťahu k vlastným klientom, napriek vytvorenému priestoru, ponechali poplatky za bezhotovostné prevody takmer bez zmien.

BR NBS zároveň schválila Plán hlavných úloh NBS na 2. polrok tohto roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy