Podľa Nemecka dôveru trhov môžu obnoviť len vlády, nie ECB

Berlín 27. júla (TASR) – Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble privítal prísľub prezidenta Európskej centrálnej banky Maria Draghiho, že banka urobí všetko pre záchranu eura. Schäuble však zdôraznil, že problémy jednotlivých krajín eurozóny musia vyriešiť politici.
Draghi vo štvrtok (26.7.) povedal, že "ECB urobí v rámci svojho mandátu všetko, čo je potrebné na záchranu eura. A verte mi, že to bude stačiť." Jeho slová vyvolali očakávania trhu, že ECB zrejme opäť spustí program výkupu dlhopisov, aby znížila refinančné náklady Španielska a Talianska. Nemecko a predovšetkým nemecká centrálna banka (Bundesbank) však nikdy program nepodporovali, obávali sa totiž, že ECB tým na seba berie prílišné riziká. Bundesbank stále nesúhlasí s jeho opätovným aktivovaním.
Berlín neustále tvrdí, že obnovenie dôvery v ekonomiku je v rukách vlád, ktoré musia kvôli tomu znížiť svoje dlhy. V dnešnom vyhlásení spolkového ministerstva financií sa píše, že Schäuble privítal Draghiho sľub, že ECB "prijme opatrenia potrebné na záchranu eura v rámci svojho existujúceho mandátu". Podľa ministerstva je však podmienkou, aby "politici tiež prijali a implementovali opatrenia potrebné na riešenie finančnej krízy a krízy dôvery. Prvoradé je reformné úsilie samotných krajín."
Spolkové ministerstvo vo svojom vyhlásení potom vymenovalo kroky Španielska a Talianska na konsolidáciu rozpočtov rovnako ako ich štrukturálne reformy a uviedlo, že portugalský a írsky záchranný program sú na správnej ceste. Grécko však nespomenulo.

Súvisiace články

Aktuálne správy